Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2023 12:00
Čas čtení 6:47
Lucie Kotvalová

Filip se učil kebab podle YouTube. Přes těžké začátky teď dělá jeden z nejlepších street foodů v Praze

Filip se učil kebab podle YouTube. Přes těžké začátky teď dělá jeden z nejlepších street foodů v Praze
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
GASTRO GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Gemüse Corner Kebab mnozí označují za nejlepší místo na kebab v Praze. Jaký je jeho spoluzakladatel Filip Urban?

Počátky lze vysledovat do doby, kdy mu bylo 21.

Tehdy se rozhodl skončit na katedře architektury na ČVUT a začít žít poněkud nomádsky. „Užíval jsem si život. Žil jsem hodně volnomyšlenkářsky, hodně jsem cestoval a dělal graffiti,“ popisuje devětadvacetiletý Filip Urban. Takhle žil asi čtyři roky a právě během té doby vykrystalizoval jeho vztah ke street foodu.

Doporučeno
Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku 12. července 2023 9:00

Hodně času tehdy trávil v Berlíně. „Když jsem tam jel poprvé, měl jsem tam jet na dva dny. Skončil jsem tam na měsíc,“ směje se. Pak se tam opakovaně vracel – užíval si město, jezdil na kole, maloval a trávil čas s kámoši. „Když jsem tam byl, jedl jsem většinou jen kebab nebo shawarmu, která stála dvě eura a je na každém rohu. Koupit si rohlík a sýr by stálo víc,“ říká.

„Takže jste to jedl, abyste ušetřil?“

„Ne, ne. Protože to je výborný,“ odpovídá.

K docenění blízkovýchodní chuti se navíc přidala praktická stránka věci. Žil, a tedy jedl, v pohybu. „Na cestě,“ jak říká. K jídlu proto potřeboval něco rychlého, hotového – a hlavně přenosného. Kebab nebo shawarma „to go“ byly ideálním řešením.

Jméno Filipa Urbana možná zase tolik nerezonuje, ale podnik, jehož je spoluzakladatelem – Gemüse Corner Kebab –, by mohl. Nenápadně vypadající stánek v Podolí nabízející kebab bývá v pražských kruzích masivně častován jako „místo, kde mají nejlepší kebab“. Byť se jedná o subjektivní hodnocení, které nebude sdíleno všemi, místo je svým street foodem vyhlášeno.

Doporučeno
Jako z pinterestu nebo po babičce. Pět pražských bazarů s nádobím i nábytkem, kde najdeš absolutní poklady Jako z pinterestu nebo po babičce. Pět pražských bazarů s nádobím i nábytkem, kde najdeš absolutní poklady 2. května 2024 7:00

Vznik Gemüse Corner Kebabu byl evidentně podmíněn Urbanovým vlastním životním stylem. Rychlost a intenzita, kterými je podmíněna jeho láska ke street foodu, se totiž doteď projevují i v jiných aspektech jeho života.

Gemüse Corner Kebab.
Gemüse Corner Kebab. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Všechno z YouTube? No jasně

Urban založil stánek v roce 2019 společně se svým kamarádem Antonínem Walterem. O vlastním gastropodniku Urban ovšem přemýšlel už dlouho.

V roce 2019 už pominula jeho nomádská a nestabilní éra, kdy kromě cestování a dělání graffiti nárazově pomáhal kamarádovi s rekonstrukcemi bytů. „Vždycky jsem pár dní pracoval, pak zas dva týdny ne, a když jsem zas potřeboval peníze, tak jsem mu zase zavolal. Byla to taková dělnická práce a vydělával jsem si jen tolik, kolik jsem potřeboval a já jsem neopotřeboval moc,“ říká. Ve čtyřiadvaceti letech si pak řekl, že začne pracovat jinak, a nastoupil jako kurýr do Rohlíku.

Do Berlína ovšem jezdil i nadále a kebab byl stále jeho preferovaným pokrmem. V té době se pak začala čím dál častěji objevovat myšlenka, že „průměrnej berlínskej kebab je furt lepší než to, co je v Praze“. „Říkal jsem si, že kebab všichni znají tak proč v Praze neudělat takovej, kterej nám bude chutnat?“

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140537 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Jak se Filip učil kebab podle YouTube. 
  • Proč nemá žádné sociální sítě? 
  • Kam až je Filip ochotný dojet pro skvělý kebab jen tak na otočku?
Domů
Sdílet
Diskuse