Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
15. července 2023 v 12:00
Čas čtení 6:47
Lucie Kotvalová

Filip se učil kebab podle YouTube. Přes těžké začátky teď dělá jeden z nejlepších street foodů v Praze

Filip se učil kebab podle YouTube. Přes těžké začátky teď dělá jeden z nejlepších street foodů v Praze
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
GASTRO GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Gemüse Corner Kebab mnozí označují za nejlepší místo na kebab v Praze. Jaký je jeho spoluzakladatel Filip Urban?

Počátky lze vysledovat do doby, kdy mu bylo 21.

Tehdy se rozhodl skončit na katedře architektury na ČVUT a začít žít poněkud nomádsky. „Užíval jsem si život. Žil jsem hodně volnomyšlenkářsky, hodně jsem cestoval a dělal graffiti,“ popisuje devětadvacetiletý Filip Urban. Takhle žil asi čtyři roky a právě během té doby vykrystalizoval jeho vztah ke street foodu.

Doporučeno
Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku 12. července 2023 v 9:00

Hodně času tehdy trávil v Berlíně. „Když jsem tam jel poprvé, měl jsem tam jet na dva dny. Skončil jsem tam na měsíc,“ směje se. Pak se tam opakovaně vracel – užíval si město, jezdil na kole, maloval a trávil čas s kámoši. „Když jsem tam byl, jedl jsem většinou jen kebab nebo shawarmu, která stála dvě eura a je na každém rohu. Koupit si rohlík a sýr by stálo víc,“ říká.

„Takže jste to jedl, abyste ušetřil?“

„Ne, ne. Protože to je výborný,“ odpovídá.

K docenění blízkovýchodní chuti se navíc přidala praktická stránka věci. Žil, a tedy jedl, v pohybu. „Na cestě,“ jak říká. K jídlu proto potřeboval něco rychlého, hotového – a hlavně přenosného. Kebab nebo shawarma „to go“ byly ideálním řešením.

Jméno Filipa Urbana možná zase tolik nerezonuje, ale podnik, jehož je spoluzakladatelem – Gemüse Corner Kebab –, by mohl. Nenápadně vypadající stánek v Podolí nabízející kebab bývá v pražských kruzích masivně častován jako „místo, kde mají nejlepší kebab“. Byť se jedná o subjektivní hodnocení, které nebude sdíleno všemi, místo je svým street foodem vyhlášeno.

Doporučeno
„Během několika let bude tvář Prahy čistě německá.“ Hitler snil o demolici Petřína, jak chtěl změnit Prahu? „Během několika let bude tvář Prahy čistě německá.“ Hitler snil o demolici Petřína, jak chtěl změnit Prahu? 3. prosince 2024 v 7:16

Vznik Gemüse Corner Kebabu byl evidentně podmíněn Urbanovým vlastním životním stylem. Rychlost a intenzita, kterými je podmíněna jeho láska ke street foodu, se totiž doteď projevují i v jiných aspektech jeho života.

Gemüse Corner Kebab.
Gemüse Corner Kebab. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Všechno z YouTube? No jasně

Urban založil stánek v roce 2019 společně se svým kamarádem Antonínem Walterem. O vlastním gastropodniku Urban ovšem přemýšlel už dlouho.

V roce 2019 už pominula jeho nomádská a nestabilní éra, kdy kromě cestování a dělání graffiti nárazově pomáhal kamarádovi s rekonstrukcemi bytů. „Vždycky jsem pár dní pracoval, pak zas dva týdny ne, a když jsem zas potřeboval peníze, tak jsem mu zase zavolal. Byla to taková dělnická práce a vydělával jsem si jen tolik, kolik jsem potřeboval a já jsem neopotřeboval moc,“ říká. Ve čtyřiadvaceti letech si pak řekl, že začne pracovat jinak, a nastoupil jako kurýr do Rohlíku.

Do Berlína ovšem jezdil i nadále a kebab byl stále jeho preferovaným pokrmem. V té době se pak začala čím dál častěji objevovat myšlenka, že „průměrnej berlínskej kebab je furt lepší než to, co je v Praze“. „Říkal jsem si, že kebab všichni znají tak proč v Praze neudělat takovej, kterej nám bude chutnat?“

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se dočteš po odemknutí?

  • Jak se Filip učil kebab podle YouTube. 
  • Proč nemá žádné sociální sítě? 
  • Kam až je Filip ochotný dojet pro skvělý kebab jen tak na otočku?
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140537 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA , Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa nebo PPV kód na Oktagon 65
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse