Měkoučké kynuté těsto, vůně skořice a sladká poleva – tomuhle nadýchanému obláčku neodolá snad nikdo. Pokud už ti děláme chutě, čti dál, protože jsme prošli Prahu křížem krážem, abychom našli toho nejlepšího skořicového šneka.
Podzim voní skořicí. Není se čemu divit, toto koření v nás vyvolává krásně hřejivý pocit a touhu na chvíli se zastavit a pomalu si vychutnat cokoliv skořicového si zrovna dopřáváme. Ačkoliv ji najdeš v mnoha pečených dobrotách, skořicový šnek má své místo na vrcholu této pyramidy. Nadýchané těsto, voňavá náplň a sladká poleva z něj dělají klasiku, která se neomrzí.
Najít opravdu dobrého šneka ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Tak jsme se vydali ochutnat ty nejvyhlášenější a seřadili jsme je podle toho, jak moc nás okouzlily – od těch, které rozhodně stojí za ochutnání, po ty, pro které se budeš chtít vracet.
8. Cinnamood – spíš zážitek než klasika
adresa: Jungmannova 25, Praha 1
Cinnamood je přesně ten podnik v centru, který na první pohled láká kolemjdoucí turisty – barevný interiér a vitrína plná dokonale fotogenických rolek neobvyklých příchutí. Přestože trochu působí jako instagramová atrakce, jejich šneci nejsou špatní. Pro porovnání jsem vyzkoušela klasického, který byl dobrý, ale ničím výjimečný.
Přimělo mě to vyzkoušet nějakého s příchutí. Zvolila jsem sušenkový krém Speculas, který proměnil šneka ve sladký polštář a nadrobená sušenka mu dodala příjemné křupnutí. Jestli hledáš klasiku, asi bych zašla jinam. Pokud máš ale chuť na netradiční kombinace a rád*a zkoušíš nové příchutě, tohle místo bude fungovat.
7. Parlor – svěží a lehký
adresa: Křižíkova 197/37, Praha 8
Karlínský Parlor přichází s nečekaným twistem – citronovou polevou. Další šnek, který není úplně klasický, ale poleva s citrusovým nádechem mu dodává svěžest a lehkost. Ale neboj, přinesou ti ho teplého, takže tě příjemně zahřeje. Má jedno mínus, za poměrně vysokou cenu by mohl být větší. Ale díky citronu nepůsobí přeslazeně a lehce neobvyklá příchuť přináší nový zážitek.
6. Zrno Zrnko – pořádná dávka polevy
adresa: pobočka Bubenská 1477/1, Praha 7
Tady si přijdou na své milovníci sladkého. Šnek v Zrno Zrnko je velký a hodně skořicový. Na spodku má karamelově křupavou vrstvu, která vzniká spečením cukru se skořicí. Pokud je poleva tvá oblíbená část, tohle je místo pro tebe. Na náš vkus jí však bylo až příliš, takže šnek působil dost sladce a ve dvou jsme ho sotva zvládli (!). Věřím ale, že právě tahle kombinace je přesně to, co mnozí od svého ideálního šneka očekávají. A pokud polevu nemusíš, mají tu i variantu s nutellou.
5. Supernova Bakehouse – moderní přístup, prémiová kvalita
adresa: pobočka Karlín, Thámova 16, Praha 8
Supernova si ráda hraje s příchutěmi svých pečených dobrot. Ačkoliv tu běžně klasickou skořicovou rolku mají, v den naší návštěvy zbyla jen verze s příchutí chai latté a hořké čokolády. Je o něco menší a dražší než jinde, ale těsto bylo krásně nadýchané a servírované teplé. Podobně jako v Zrno Zrnko má i tenhle šnek na spodku jemně karamelizovanou vrstvu. Hořká čokoláda navrchu je výrazná a méně sladká, ale přebíjí chuť skořice. Je to tedy hůře srovnatelné, ale jde o výbornou variantu, která potěší fanoušky neobvyklých kombinací. Na klasickou verzi se sem určitě rádi vrátíme. I když ceny jsou vyšší, kvalita odpovídá.
4. Conductor – nenápadný, ale upřímně dobrý a dostupný
adresa: Francouzská 152, Praha 10
Conductor je důkazem, že i obyčejný šnek může mile překvapit. Na první pohled nenápadný, chuťově ale poctivý a upřímný. Těsto je měkké, jemně nasládlé a s ideálním množstvím polevy, která nepřebíjí chuť skořice. Připomíná domácí pečení, které potěší spíš srdcem než vzhledem. Za šedesát korun je to malý poklad. Navíc tu myslí i na vegany s rostlinnou verzí. Žádné přehnané zdobení, žádná příchuť navíc, jen jednoduchý šnek, který si na nic nehraje. A možná právě proto chutná tak dobře.
3. Kus Koláče – poctivé pečení promyšlené do posledního drobku
adresa: Korunní 90, Praha 10
Před tímhle podnikem bývá fronta, a není divu – jejich koláče jsou vyhlášené po celé Praze. My ale doporučujeme zamířit sem i na skořicového šneka. Už po prvním kousku je jasné, že tady se peče s láskou a smyslem pro detail. Šnek je roztomile ozdobený a pořádně skořicový. Poleva je jemná, lehká a ne příliš sladká – přesně v rovnováze, která se u jiných podniků často hledá těžko. Výsledek? Pečivo, které působí poctivě a přitom elegantně. Takový šnek, ke kterému se rádi vrátíte.
2. Artic Bakehouse – legenda, která drží laťku vysoko
adresa: pobočka Myslíkova 13, Praha 1
Tenhle šnek je snad stejně velký jako tvoje hlava. Arctic bakehouse je svými rolkami vyhlášený a s každým soustem je jasné proč. Těsto je nadýchané, vláčné a dokonale propečené, poleva sladká tak akorát, aby podtrhla chuť skořice, ale nepřebila ji – harmonická kombinace másla, cukru a koření. Velkorysá porce je ideální na sdílení, i když pravděpodobně nebudeš chtít. Když ho ochutnáš, pochopíš, proč kolem vznikla taková reputace.
1. Kin & K Bakery – takhle chutná skořicové nebe
adresa: Korunní 74, Praha 10
A tady je náš osobní vítěz. Šnek v Kin & K Bakery splňuje všechno, co od skořicové rolky čekáš. Už po prvním kousku se ti rozplyne v puse sladko-skořicové nebe – nadýchané těsto a dokonale vyvážená poleva, která nechá vyniknout chuť skořice, místo aby ji přebila. Je možná o něco sladší než jinde, ale právě díky tomu působí plně, výrazně a uspokojivě. Ale hlavně má každé sousto pořádnou dávku skořice. Přesně ten typ dezertu, který tě nutí na chvíli zpomalit a jen si ho vychutnat. Pokud hledáš šneka, který se zapíše do paměti, tohle je on.