Dýně k podzimu neodmyslitelně patří, ale proč zůstávat jen u polévky? Zkus z ní udělat krémové kari, těstovinovou omáčku nebo ji upéct na sladko jako dýňový chlebíček. Tyhle tři recepty ti zaručeně zpříjemní podzim.
Podzim má svoje rituály — první svetr, horké kakao a samozřejmě dýni v každém receptu na internetu. A my to naprosto chápeme. Tahle oranžová klasika dokáže být nasládlá, jemná, zemitá i krémová zároveň. Jen je škoda zůstat jen u polévky (i když tu milujeme taky).
Dýně si ale zaslouží větší prostor, ve všech podobách je totiž totální comfort food – zahřeje tě, nasytí a vypadá krásně barevně na talíři. Navíc je plná vitamínu A, který prospěje tvé pleti i očím. Jestli taky jedeš na vlně sezónních potravin, dýně je teď totální must-have.
Ať už chceš rychlou večeři, vydatný oběd nebo něco sladkého ke kafi, máme pro tebe tři recepty, které tě zahřejí zevnitř i zvenku – misku krémového kari s cizrnou, smetanovou omáčku na těstoviny a dýňový chlebíček, který je tak dobrý, že ho zaručeně upečeš víc než jednou.
Dýňové kari s cizrnou – miska podzimní pohody
Když se venku začíná stmívat dřív, než stihneš vyjít z práce, tohle kari je přesně to, co potřebuješ. Pečená dýně, cizrna a kokosové mléko se spojí do jemné, voňavé omáčky, která tě vrátí do rovnováhy po každém chaosu dne.
Na pečenou dýni:
1 menší dýně hokkaido (cca 800 g)
1–2 lžíce olivového nebo kokosového oleje
Na kari:
2 menší šalotky, nadrobno (můžeš použít i cibuli)
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce žluté kari pasty
1 plechovka krájených rajčat (400 g)
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
1 plechovka cizrny, propláchnuté
1 lžíce kokosového oleje nebo ghí
Šťáva z ½ limetky
Sůl a pepř podle chuti
Na ozdobu:
čerstvý koriandr
Postup:
Nejprve si upeč dýni.
- Předehřej troubu na 200 °C.
- Dýni omyj, rozkroj, vydlabej semínka a nakrájej na kostky (cca 2 cm). Slupku klidně nech – při pečení změkne.
- Kostky rozlož na plech, pokapej olejem a peč 25–30 minut, dokud nezezlátne a nezačne lehce karamelizovat.
Pak si připrav kari základ.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřej kokosový olej nebo ghí.
- Přidej šalotku a restuj ji dozlatova.
- Vmíchej nasekaný česnek a zázvor, nech krátce rozvonět.
- Přidej žlutou kari pastu a míchej asi minutu, aby se uvolnilo aroma.
- Přimíchej rajčata a přiveď k varu. Poté přilij kokosové mléko, promíchej a nech 5 minut probublávat. (Ideální chvíle, kdy dát vařit rýži.)
- Pak přidej cizrnu a nech ji prohřát.
- Nakonec přidej upečenou dýni.
- Jemně promíchej, nech ještě 5 minut probublávat, aby se chutě spojily.
- Dosol, můžeš dochutit šťávou z limetky a máš hotovo.
Pokud chceš něco extra, přidej pár opečených dýňových semínek nebo nakrájené chilli.
Bezkonkurenční matcha cloud si doma vyrobíš za pět minut. Koukni na náš recept
13. září 2025 v 7:00
Krémová dýňová pasta s vodkou – rychlý komfort
Dýně + vodka = podzimní love story. Když nechceš dělat nic složitého, tahle dýňová pasta zachrání situaci. Je sametově krémová, voňavá a vodka zvýrazní chuť dýně, všechny ingredience propojí a dodá tomu takovou „hloubku“. Ideální jídlo na dny, kdy už máš sílu jen na sledování oblíbeného seriálu a teplý talíř jídla.
250 g krátkých těstovin (rigatoni, fusilli, penne...)
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
½ lžičky chilli vloček (nebo míň, pokud nechceš pálivé)
1 menší cibule, najemno
¾ hrnku (cca 180 ml) dýňového pyré
1 panák (cca 40 ml) vodky (nebo zeleninového vývaru)
1 smetana ke šlehání (cca 200 g)
½ hrnku najemno nastrouhaného parmazánu + trochu navrch
sůl a pepř podle chuti
pár lístků bazalky na ozdobu
Postup:
- Uvař těstoviny v osolené vodě na skus (al dente) a nech si asi hrnek vody z vaření stranou.
- Na větší pánvi rozehřej olivový olej. Přidej česnek a chilli vločky a nech je krátce rozvonět – jen pár sekund, ať se nespálí.
- Vmíchej nakrájenou cibuli a restuj asi 7 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
- Přidej dýňové pyré a nech ho pár minut zkaramelizovat – lehce se chytne ke dnu a získá výraznější chuť.
- Přilij vodku a nech ji 2–3 minuty probublávat, aby se odpařil alkohol a všechno se krásně spojilo.
- Přidej smetanu a nech omáčku pomalu povařit. Pokud chceš extra hladkou texturu, rozmixuj omáčku tyčovým mixérem.
- Přisypej parmazán a míchej, dokud se nerozpustí. Pokud je omáčka hodně hustá, můžeš ji zjemnit přidáním vody z těstovin.
- Vmíchej těstoviny a pořádně je propoj s omáčkou tak, aby se obalila kolem každého kousku.
- Ochuť solí, pepřem a podávej s dalším parmazánem a čerstvou bazalkou.
Dýňový chlebíček, který ti provoní byt
Podzim bez dýňového chlebíčku? Nemyslitelný. Vůně skořice, másla a pečené dýně se line z trouby a ty máš chuť zůstat doma, obléct si huňatý svetr a ignorovat všechny maily.
Tahle verze je jednoduchá, vláčná a zvládne ji i někdo, kdo běžně zapomene zapnout troubu. Je tak dobrý, že u nás doma nevydržel do dalšího dne.
2 hrnky hladké mouky
špetku soli
1 balíček kypřicího prášku do perníku (klidně i klasický)
2 lžičky dýňového koření (nebo směs muškátového oříšku, hřebíčku a skořice)
1 lžičku skořice navíc
¾ hrnku změklého másla (cca 150 g)
1 sklenici dýňového pyré (cca 430 g – ideálně z máslové dýně)
2 hrnky cukru
2 vejce
Postup:
- Troubu nahřej na 170 °C. Formu vymaž a vysyp moukou, aby se ti chlebíček nepřilepil.
- V menší míse smíchej suché ingredience – mouku, sůl, prášek do pečiva a koření.
- Ve větší míse rozmixuj máslo s cukrem, až z něj bude světlejší pěna.
- Přidej vajíčka (jedno po druhém) a pak dýňové pyré – všechno promíchej, aby se to spojilo.
- Postupně přisypávej suchou směs a míchej, až vznikne hutné těsto.
- Přesuň ho do formy – jen asi do ¾ výšky, nech zhruba 2 cm volné místo.
- Peč 70–80 minut, nebo podle potřeby. Jestli je opravdu propečený, vyzkoušej špejlí – když ji vytáhneš čistou, máš hotovo.
- Nech chlebíček 10 minut dojít ve formě, pak ho opatrně vyklop a nech vychladnout na mřížce (nebo na dvou vařečkách), aby mohl zespodu dýchat.
Chlebíček je perfektní s trochou ořechového másla, jogurtem s medem nebo prostě jen tak ke kafi. Můj oblíbenec je však kombinace jogurtu a taveného sýru 1:1 doslazená medem nebo moučkovým cukrem.
A pokud ho chceš posunout o úroveň výš, přidej do těsta hrst vlašských ořechů nebo hořké čokolády.
Dýně je prostě královna comfort food, tak si ulož tyhle recepty ke zpříjemnění šedivých dní. Ať už ji dáš do kari, těstovin nebo chlebíčku, podzim bude hned snesitelnější.