Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 15. října 2025 v 7:00
Čas čtení 3:19

Čtyři podniky, o kterých bude do měsíce mluvit celá Praha. Kam na ultimátní řízek a buchty, které tě vrátí do dětství?

Čtyři podniky, o kterých bude do měsíce mluvit celá Praha. Kam na ultimátní řízek a buchty, které tě vrátí do dětství?
Zdroj: Furiant, BTC, Šnycl/propagační materiály
Diskutovat
2
Uložit Uložené

Řízky, buchtičky, korea i nadýchaný japonský chléb shokupan. Nové pražské podniky, které stojí za to.

Praha jede na vlně nových podniků, které spojují tradici, nápad a odvahu dělat věci jinak. Přinášíme ti několik míst, která stojí za to – od české nostalgie u Národního divadla a poctivého řízku na Andělu, přes korejské fusion na Žižkově až po francouzsko-vietnamskou pekárnu v centru. 

Pop-up Furiant – sladká česká nostalgie

Kde: Smetanovo nábř. 1012/2, Staré Město, Praha 1
Najdeš tu: sladké klasiky, které tě vrátí do dětských let

Na Smetanově nábřeží, v zachovalém interiéru bývalé restaurace Parnas, právě ožil nový cukrářský pop-up Furiant, který ti zaručí sladký návrat do dětství. Za projektem stojí pastry chef Jiří Matějka, známý z kavárny Slávie, Esky nebo berlínské CODA, který se rád vrací k českým dezertům v moderním podání. Kaše, buchty, poctivé ovocné knedlíky nebo zákusky jako kremeše či větrníky – ať si tady dáš cokoliv, budeš se chtít vrátit pro další.

„Furiant je někdo, kdo si musí prosadit svou – sebevědomě, naplno, bez kompromisů. A přesně tak přistupujeme i k českým moučníkům,“ sdílí na Instagramu. V nabídce nechybí švestky, pořádná nálož másla a vanilkové sádlo. Teplé nápoje se podávají v roztomilých bílých hrníčcích s krtečkem, které tě úplně vrátí do věku, kdy jsi každý den končil*a s Večerníčkem.

Doporučeno
Čtyři nové podniky, které nesmíš minout. Čeká tě jedna z nejlepších káv v Praze a interiér jako z Kodaně Čtyři nové podniky, které nesmíš minout. Čeká tě jedna z nejlepších káv v Praze a interiér jako z Kodaně 6. září 2025 v 7:00

Kouzlo místa podtrhuje samotný prostor Parnasu, který má unikátní interiér ve stylu Art Deco ze 30. let s dřevěnými obklady stěn, orientálními motivy a vysokými stropy. Otevřená kuchyň, industriální nerezové stoly a surovější materiály pak harmonicky kontrastují s původním luxusem. Pop-up tu bude jen tři měsíce, tak to nepropásni, protože sem se budeš chtít vrátit víckrát. 

Furiant je specialista na sladkosti. Furiant je specialista na sladkosti. Furiant stojí za návštěvu i díky classy interiéru ze 30. let. Furiant stojí za návštěvu i díky classy interiéru ze 30. let.
Zobrazit galerii
(4)
Doporučeno
Testujeme pražské jídelny. Kde ti dají gumový smažák a kde krkovičku, která se rozpadá na jazyku? Testujeme pražské jídelny. Kde ti dají gumový smažák a kde krkovičku, která se rozpadá na jazyku? 23. září 2025 v 15:00

Šnycl – klasika s charakterem

Kde: Nádražní 23, Praha 5 Smíchov
Najdeš tu: řízky, o kterých se ti bude ještě dlouho zdát

Na Andělu nově otevřel podnik Šnycl, poctivá hospoda v moderním pojetí, jejímž srdcem je řízek ve všech svých podobách. Stojí za ním šéfkuchař Jan Punčochář – výrazná osobnost české gastronomie a porotce MasterChefa. Jeho přístup k vaření vychází ze silného vztahu k české tradici a poctivé kuchyni. Po zkušenostech z michelinských restaurací v Německu a Rakousku, vedení pražského Grand Cru i založení úspěšné hospody U Matěje se nyní vrací k tomu, co umí nejlépe – české jídlo postavené na kvalitních surovinách.

Takto se vaří ve Šnyclu. Varování: pohled na fotky může vyvolat nutkavou potřebu vyrazit ihned na Anděl.
Takto se vaří ve Šnyclu. Varování: pohled na fotky může vyvolat nutkavou potřebu vyrazit ihned na Anděl. Zdroj: Šnycl/propagační materiál

Šnycl je jeho poctou rakousko-české kuchyni, kde se potkávají středoevropské tradice a moderní kuchařská preciznost. Základem je samozřejmě signature řízek na kosti, ale menu sahá mnohem dál – od tyrolské lanýžové tlačenky přes tafelspitz s bramborovými rösti až po králíka na paprice s máslovými nudlemi nebo grilovaného pstruha s máslovou strouhankou.

Doporučeno
Neodolatelné croissanty a štrúdl, jaký jsi nikdy neměl*a. Víme, kam jít na nejlepší sladké pečivo v Olomouci Neodolatelné croissanty a štrúdl, jaký jsi nikdy neměl*a. Víme, kam jít na nejlepší sladké pečivo v Olomouci 6. října 2025 v 10:00

Nechybí ani špecle s cibulkou a sýrem, domácí bramborový salát a sladká tečka v podobě apfelstrudelu nebo smažených koblížků s malinami. Punčochář propojuje rakouskou preciznost – pečlivost, techniku a dokonalé provedení – s českou srdnatostí, díky které má každé jídlo chuť i duši. Šnycl tak není jen o řízcích, ale o chytrém spojení tradic a inovace. Nezapomeň si udělat rezervaci předem, provoz je zatím omezený a zájem velký. 

Takto se vaří ve Šnyclu. Varování: pohled na fotky může vyvolat nutkavou potřebu vyrazit ihned na Anděl. Takto se vaří ve Šnyclu. Varování: pohled na fotky může vyvolat nutkavou potřebu vyrazit ihned na Anděl. Takto se vaří ve Šnyclu. Varování: pohled na fotky může vyvolat nutkavou potřebu vyrazit ihned na Anděl. Takto se vaří ve Šnyclu. Varování: pohled na fotky může vyvolat nutkavou potřebu vyrazit ihned na Anděl.
Zobrazit galerii
(6)

Better than classico – korejské chutě bez pravidel

Kde: Hartigova 2B, Praha 3
Najdeš tu: korejskou kuchyni a skvělé víno

Jedním z nejnovějších přírůstků na žižkovské gastro scéně je korejské bistro Better than classico (BTC). Parta tří kamarádů z Koreje přišla do Prahy, rozhodla se improvizovat a výsledkem je menu, které tě překvapí mixem chutí a odvážností. Ačkoliv je korejská kuchyně srdcem tohoto bistra, kladou důraz hlavně na volnost a svobodu. Je to spontánní fúze světových kuchyní. Jen pozor, protože jde o kluky ze zahraničí, menu tu mají pouze v angličtině.

Doporučeno
Výborné chlebíčky, málo vegetariánských pokrmů a česká klasika. Který volební štáb měl nejlepší raut? Výborné chlebíčky, málo vegetariánských pokrmů a česká klasika. Který volební štáb měl nejlepší raut? 5. října 2025 v 14:30

Najdeš na něm třeba chili garlic shrimp, butternut squash pastu, smažené rýžové koláčky oil tteokbokki nebo fried chicken, které spojuje asijskou pikantnost s evropskou hravostí.

Better than Classico ale není jen o jídle – je to místo, kde se propojuje komunita, víno a filozofie „banju“, tedy myšlenka, že jídlo a pití patří neoddělitelně k sobě. A právě naturální vína tu hrají druhou hlavní roli – nejsou doplňkem, ale dalším chodem. Skvěle ladí s pikantností i fermentovanými tóny korejské kuchyně a dotvářejí jejich osobitý rukopis. Je to bistro, kde vyzkoušíš něco neobvyklého a jejich neskutečně pozitivní energie tě vtáhne hned po prvním kroku.

Better than classico. Better than classico. Better than classico. Better than classico.
Zobrazit galerii
(8)

Patê – francouzské těsto, vietnamská duše

Kde: Národní 10, Nové Město, Praha 1
Najdeš tu: sebejisté pečivo s nečekanými chutěmi jako matcha a yuzu

Podobnou kombinaci toho nejlepšího z Asie a Evropy představuje i nová pekárna Patê na Národní. Stojí za ní bratrské duo Giang a Khanh Ta, kteří už prosluli s restauracemi Dian a Taro, ale také polévkárnou Pho100.

Doporučeno
WEEKEND RADAR: Vinobraní, královský průvod na Karlštejně i vintage shopping a party. Které akce nevynechat? WEEKEND RADAR: Vinobraní, královský průvod na Karlštejně i vintage shopping a party. Které akce nevynechat? 26. září 2025 v 7:00

Teď si do seznamu přidali řemeslnou pekárnu Patê, která propojuje francouzské techniky s vietnamskými kořeny – miso, chilli olej, exotické plněné croissanty a vietnamské bagety Bánh Mì jsou tu zcela přirozenou součástí nabídky. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Prague Food Guide 🍜 | Gastro Tips & Events (@prague_tales)

Kromě Bánh Mì tu na pultu najdeš jejich ikonický shokupan, nadýchaný japonský toastový chléb, který si už teď získává kultovní status, protože chutná jako obláček (doslova nebe v puse). Patê ale umí i sladké. Nabízí croissanty a danishe s netradičními náplněmi – třeba s yuzu, matcha krémem nebo jemnou rýžovou náplní. Výsledkem je pečivo, které s jistotou míchá chutě, textury a kultury tak, že z každého sousta cítíš jejich osobní rukopis. 

Paté Paté Paté
Zobrazit galerii
(3)
Doporučeno
Čtyři nové podniky, které nesmíš minout. Čeká tě jedna z nejlepších káv v Praze a interiér jako z Kodaně Čtyři nové podniky, které nesmíš minout. Čeká tě jedna z nejlepších káv v Praze a interiér jako z Kodaně 6. září 2025 v 7:00
Doporučeno
Testujeme pražské jídelny. Kde ti dají gumový smažák a kde krkovičku, která se rozpadá na jazyku? Testujeme pražské jídelny. Kde ti dají gumový smažák a kde krkovičku, která se rozpadá na jazyku? 23. září 2025 v 15:00
Doporučeno
Česká rodina proměnila starý dům svépomocí a bez hypotéky: Černý designový skvost zkrášluje Slavkovský les Česká rodina proměnila starý dům svépomocí a bez hypotéky: Černý designový skvost zkrášluje Slavkovský les 13. října 2025 v 9:00
Domů
Sdílet
Diskuse