Taky pořád hledáš, kam v Praze na jídlo, kde mají nejlepší brunch, kávu nebo dezerty? Máme pro tebe tipy na nové podniky, kde se nebudeš moct rozhodnout, jestli tě víc baví jejich nabídka nebo designový interiér.
Pražská gastroscéna nikdy nespí a v posledních měsících na ní přibylo několik zajímavých podniků. O některých už jsi možná zaslechl*a, ale pokud jsi je ještě nestihl*a omrknout, je ideální čas to napravit.
Čekají tě místa, kde se výborně najíš, dáš si poctivou kávu a k tomu nasaješ interiéry, které jsou doslova „instagram ready“. A protože mají navíc krásné zahrádky, byla by škoda nevyužít poslední slunečné dny babího léta. Tentokrát tipům dominují Vinohrady, ne náhodou ráj kavárenských povalečů, ale dáme ti i jedno letenské doporučení.
Blumery – romantika vykvetlá na Vinohradech
Hodí se na: brunch, kafe, dezerty
Chutě, textury, vůně, světlo a atmosféra rozkvetlé louky. Vyhlášenému letenskému Kolektoru se narodila mladší sestra – Blumery. Nová romantická kavárna vykvetla na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostorách bývalé pobočky České pošty. Za podnikem stojí stejný tým jako za oblíbeným Kolektorem.
Že Blumery stojí zrovna tady, je velmi šťastná náhoda, neboť jeho provozní tým se do výběrového řízení o tento prostor přihlásil, aniž by ho vůbec viděl. Ale jak se říká, risk je zisk. Místo má kouzlo, které si je získalo a inspirovalo výslednou estetiku kavárny. Industriální prostor s oprýskanými stěnami a zamřížovanými okny s výhledem na modernistický kostel působí syrově a přitom zasněně. Když si tu při západu slunce majitelé představili romantickou večeři plnou květin, koncept byl zrozen.
Název Blumery vychází z německého slova blume – květina. Slovo vystihuje něžnost a místo pro rozjímání, které se majitelé snažili vytvořit. A podařilo se jim to. Inspirativní prostor je krásně prosvětlený, že industriální nerezové stoly a oprýskané stěny tu v kombinaci s květinami působí útulně a romanticky.
Přes týden sem můžeš zajít na výběrovou kávu od pražírny Fiftybeans a dortík od pastry chefa Lukáše Studihrada. Na nápojovém lístku ale najdeš i hravé speciality – třeba miso iced latte nebo jejich vlastní frizzante s jablečným moštem. Od čtvrtka do neděle tu připravují i brunch. Kreativní kombinace uspokojí milovníky masa i vegetariány. Na meníčku je třeba omeleta s vepřovým bůčkem nebo bezmasá varianta s omáčkou beurre blanc, nechybí ani šťavnatý sausage burger, portobello burger nebo blízkovýchodní sabich s pečeným lilkem, vejcem a tahini. Menu tak střídá hravé variace klasiky s lehkými vegetariánskými volbami a dohromady vytváří pestrý brunch, který v Praze jen tak nenajdeš.
A jestli ti je bližší večerní atmosféra a dobrý drink, brzy přibude i koktejlové menu a delší otevírací doba. Jak sami na Instagramu tvrdí, „Blumery plný rozkvět teprve čeká“, tak buď u toho.
Moe – minimalistický prostor s duší Kodaně
Hodí se na: matcha cloud, snídaně, obědy, kafe i víno
O Moe možná neslyšíš poprvé, hype okolo jeho otevření byl pořádný. Ale musíme uznat, že zasloužený. Minimalistická kavárna Kristýny Doupovcové se rychle zařadila mezi jeden z nejzajímavějších kulinářských spotů na Letné. Jestli jsi tu ještě nebyl*a, září je ideální čas to napravit. Posaď se venku na jejich předzahrádku a dej si něco osvěžujícího, třeba populární matcha cloud.
Tahle kavárna na Letné vdechla nový život bývalému prostoru legendárního Bistra 8. Bývalá šéfkuchařka Café Letka Kristýna Doupovcová se k němu dostala náhodou, ale díky odvaze a velké dávce energie se jí podařilo obrátit risk ve prospěch – vytvořila místo s atmosférou a duší. Moe si rychle získalo pozornost a potvrdilo, že někdy se vyplatí vsadit na intuici.
Interiér působí čistě a minimalisticky, s lehkým skandinávským nádechem. Malý prostor je využitý do posledního detailu, laděný do teple růžových až burgundy tónů, které zjemňují industriální prvky. Nábytek je tu záměrně různorodý, takže každý kout působí trochu jinak, teplé osvětlení vytváří až meditativní atmosféru a ve vzduchu se line jemná vůně palo santa. Káva se podává v keramice od Veroniky Maříkové, takže i každý šálek je trochu jiný, stejně jako každá tvá návštěva.
Menu v Moe se často mění, ale něco zůstává – stojí na kvalitních surovinách a čistých kombinacích chutí. Není to ale žádná strohá klasika, kombinuje neotřelé chutě, zároveň ale nabízí i osvědčené stálice dotažené do dokonalosti. Ráno tu najdeš třeba poctivou nadýchanou omeletu. Za zmínku stojí i veganské kynuté pečivo. Z nápojů stojí za vyzkoušení nejen výběrová káva, ale i hravější kousky jako zmiňovaný matcha cloud nebo jiné sezónní drinky. Sama jsem tu ochutnala melounový salát s feta sýrem – lehký, hravý a perfektně vyvážený sladko-slaný kontrast. Spolu s teplou křupavou focacciou to byla perfektní kombinace, pro kterou se určitě ještě vrátím. Dobře se tu najíš v kteroukoliv denní dobu – od snídaně přes lehký oběd až po odpolední sladkost nebo sklenku naturálního vína.
Mazel – džungle chutí
Hodí se na: nezapomenutelné obědy a večeře
Každý potřebuje svého mazla. A nový Mazel na Vinohradech je pro všechny. Tento přívětivě znějící název není náhodný. Je to povedený akronym hlavního konceptu restaurace – MAso a ZELenina. Místo, které spojí milovníky jídla, nehledě na to, jestli si potrpí na pořádný kus masa nebo dávají přednost plant based stravě.
Mazla najdeš kousek od náměstí Míru, v prostoru bývalého Gramu. Interiér této restaurace tě nadchne. Ve vzdušném a prosvětleném podniku je přes 1500 exotických rostlin. Tato botanická zahrada působí jako oáza klidu v centru města. Kromě toho mají i prostornou zahrádku zalitou sluncem, kde se do budoucna chystají různé akce.
Menu v Mazelu stojí na kontrastech – maso i zelenina tu hrají rovnocennou roli. Najdeš tu šťavnaté burgery a jemná kuřecí prsa s krémovou polentou, klasické i veganské ústřice, ale i talíře, kde hlavní slovo přebírá zelenina v plné sezónní kráse. Kuchyně se nebojí odvážnějších kombinací chutí, zároveň však sází na poctivost a srozumitelnost. Každé jídlo tu působí jako vyvážená kompozice – syté, barevné a hravé. My jsme do Mazla zašli na polední menu. Ve dvojici vegetariánka a masožravec jsme vyzkoušeli obě poloviny meníčka a obě obstály na výbornou. A pokud by k tobě Mazel skutečně přilnul, potěší tě, že každý pátý oběd je na něj.
Za podnikem stojí tým Jsme Kolektiv, který provozuje několik restaurací po České republice – V Praze třeba vyhlášený Výčep. A brzy se dočkáme i sladké tečky: přímo v Mazelu má vzniknout pekárna s roztomilým jménem Mazlík, která by se měla otevřít už v říjnu.
Dos Mundos Vinohrady – klasika v novém
Hodí se na: naprosto bezkonkurenční kávu
Jako bonus pro tebe máme tip na zavedený podnik, který ale čerstvě otevřel novou pobočku. Oblíbená pražírna Dos Mundos se stěhuje z Korunní a nově se nachází kousek od Náměstí Míru. Kromě poctivé kávy tady nabídku rozšířili i o výborné brunche.
Pokud jsi fanouškem slané snídaně – turecká vejce jsou sázka na jistotu, hrají chutí i barvami. Banana bread alá french toast je zase skvělá volba, pokud máš chuť na sladké. A když chceš něco jednoduchého, ale poctivého, slaná nebo sladká snídaně Dos Mundos nikdy nezklame – v jedné variantě dostaneš vajíčka na hniličko, chorizo od Němců, sýr a řemeslné pečivo, v té druhé croissant, domácí marmeládu, jogurt s ovocem a k tomu meruňkový nektar a kávu dle výběru. Každá působí jako malý rituál, který ti příjemně nastartuje den.