Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 26. října 2025 v 10:29
Čas čtení 2:49
Michal Drahný

ŽEBŘÍČEK: Tohle je 10 nejpopulárnější českých potravin podle turistů. První místo tě asi překvapí

ŽEBŘÍČEK: Tohle je 10 nejpopulárnější českých potravin podle turistů. První místo tě asi překvapí
Diskutovat
Uložit Uložené

TasteAtlas je platforma, kde turisté mohou hodnotit jídla, která ochutnají na svých cestách. Svoje poznatky na stránku zapisují podle počtu hvězdiček s případným komentářem. My se nyní zaměříme na potraviny z Česka, které jsou nejčastěji hodnocené.

10. Křížaly

„Tato oblíbená česká svačinka se připravuje z jablek zbavených jadřinců a nakrájených na plátky, které se pomalu suší na vzduchu nebo dehydratují v troubě. V závislosti na velikosti a řezu se jejich struktura liší od tenkých a křupavých až po silné a žvýkavé,“ popisuje Taste Atlas. Kdo by si nevzpomněl na prázdniny u babičky a vůni křížal schnoucích na topení. Zdravý doplněk krabičky se svačinou nejednoho školáka.

křížaly
Zdroj: Wikimedia Commons / Matěj Baťha / volně k užití
Doporučeno
Velký test nealko piv: některá nerozeznáš od klasického piva, jiná nech radši v regálu Velký test nealko piv: některá nerozeznáš od klasického piva, jiná nech radši v regálu 13. května 2025 v 7:00

9. Škvarky

Web říká, že má potravina původ na Balkáně a popisuje přípravu takto: „Tato varianta vepřových škvarků je obvykle domácí a vyrábí se tepelným odsáváním tuku ze sádla. Sádlo se obvykle nakrájí na špalíčky a smaží se ve vlastním tuku, dokud se nerozpustí a v hrnci nezůstanou tvrdé a křupavé vepřové škvarky.“ Tradiční zabijačkový pokrm se u nás servíruje na krajíci chleba, namazaném sádlem a posypaným cibulí.

škvarky
Zdroj: Makovec / Wkimedia Commons / volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse