GALERIE: Toto je top 10 předkrmů na světě. Jak dopadlo Česko?
10. místo: Jeon (Jižní Korea). Tomuto pokrmu se také říká korejské palačinky. Ačkoli se obvykle připravují ve slané verzi, existují i sladké varianty těchto palačinek. V nejjednodušším případě se jedná o jídlo, které se nejprve obalí v mouce a vejcích a poté se smaží na oleji. Obsahuje přísady, jako jsou tenké plátky masa, mořské plody a různé druhy zeleniny.
Zdroj: Flickr/volně k užití
9. místo: Bruschetta (Itálie). Bruschetta je tradiční italský předkrm, který je oblíbený po celém světě. V nejjednodušší podobě známé jako fettunta se tento klasický předkrm skládá z grilovaného plátku chleba potřeného česnekem a pokapaného extra panenským olivovým olejem.
Zdroj: Pixabay/volně k užití
8. místo: Jarní závitky (Čína). Jarní závitky jsou tradiční čínské jídlo z tenkých plátů těsta, které se plní různými přísadami a poté se smaží v horkém oleji. Mezi nejčastější přísady náplně patří drcené vepřové maso, krevety, houby a zelí. Tyto chuťově výrazné pochoutky se běžně podávají jako předkrm a doplňují je různé dipy, čaj nebo káva.
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití
7. místo: Ceviche (Peru). Ceviche je peruánské národní jídlo, jež se skládá z plátků syrové ryby nebo korýšů, které jsou okořeněné solí, cibulí a chilli papričkami a poté naložené v limetkové šťávě. Díky kyselosti limetkové šťávy se mění struktura ryby i její barva – z růžové na bílou. Kyselá marináda, známá také jako leche de tigre (doslova tygří mléko), maso „uvaří“, aniž by se do procesu zapojilo teplo.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
6. místo: Guacamole (Mexiko). Guacamole je světoznámá pochoutka, jejíž kořeny sahají do aztécké říše v roce 1500. Je to zdravá směs zralého rozmačkaného avokáda, cibule, chilli, volitelně rajčat a vybraného koření, jako je mořská sůl a koriandr. Hvězdou tohoto neuvěřitelně jednoduchého pokrmu je avokádo s vysokým obsahem nenasycených tuků, draslíku, vitamínů, minerálů a bílkovin.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
5. místo: Hummus (Libanon). Tato mezinárodně oblíbená pomazánka se tradičně vyrábí z rozmačkané cizrny, sezamové pasty tahini, citronové šťávy a česneku. Lidé po celém světě hummus milují pro jeho chuť a skutečnost, že je plný živin. Při podávání se obvykle dochucuje kapkou olivového oleje a poté se používá jako dip k zelenině nebo jako chuťově výrazná náplň do plochých chlebů, jako je pita. Ani dnes se o jeho původu mnoho neví, ačkoli první zmínky o hummusu pocházejí z Egypta 13. století.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
4. místo: Wonton (Čína). Wontony, často označované jako čínské ravioli, jsou různé tenké knedlíčky s náplní z masa, mořských plodů nebo zeleniny, obklopené jemným obalem z pšeničného těsta. Mnohé zdroje uvádějí, že původ wontonů sahá až do období dynastie Han, kdy se připravovaly při čínských rituálech uctívání předků.
Zdroj: Pixabay/volně k užití
3. místo: Kimči (Jižní Korea). Tato kořeněná, slaná, sladkokyselá zelenina je klasickým předkrmem nebo přílohou ke každému korejskému jídlu. Zelenina se nakrájí na plátky, sváže do svazků a naloží do nálevu s pálivými chilli papričkami, slanou rybí pastou, pórkem, zázvorem, cukrem a česnekem. Ačkoli obliba kimči na Západě stále stoupá, jedná se o starobylý pokrm, jehož historie sahá zhruba dva tisíce let nazpět, kdy se o něm poprvé objevily písemné zmínky.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
2. místo: Gyoza (Japonsko). Slavné japonské knedlíčky gyoza jsou knedlíčky ve tvaru půlměsíce, které vznikly z tradičních čínských knedlíčků jiaozi. Recept byl mírně pozměněn, aby vyhovoval japonským chutím, a gyoza se brzy stala jedním z oblíbených japonských jídel. Skládá se z tenkého obalu vyrobeného z pšeničné mouky, vajec a vody, který se pak plní směsí masa a zeleniny.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
1. místo: Jiaozi (Čína). Tyto čínské knedlíčky se skládají z tence vyváleného kousku těsta s masovou nebo zeleninovou náplní a jsou jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji konzumovaných pokrmů v Číně a východní Asii. Mohou se podávat jako předkrm nebo hlavní chod. Tradičně se jiaozi jí vždy na čínský Nový rok. Podle způsobu přípravy lze knedlíčky rozdělit do tří kategorií: vařené, dušené a smažené. Pokud jde o techniky skládání, existuje jich celá řada a nejoblíbenější z nich je takzvané skládání s přitisknutým okrajem. Jeho výsledkem je jiaozi ve tvaru půlměsíce, který je v Číně nejoblíbenější.
Zdroj: WallpaperFlare/volně k užití
Galerie, které by tě mohly zajímat:
Amber Heard přivedla na svět dvojčata. Narodila se na Den matek Amber Heard přivedla na svět dvojčata. Narodila se na Den matek
Ve Vatikánu začíná konkláve, kardinálové volí nástupce papeže Františka Ve Vatikánu začíná konkláve, kardinálové volí nástupce papeže Františka
Počet obětí tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice stoupl na 218. Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti Počet obětí tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice stoupl na 218. Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti
Tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice už má 79 obětí. Jsou mezi nimi guvernérka i profesionální sportovec Tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice už má 79 obětí. Jsou mezi nimi guvernérka i profesionální sportovec
Zdroj: Flickr/volně k užití
1 / 10
Sdílet