Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2023 v 14:02
Čas čtení 0:24
Ilona Hobzová

GALERIE: Toto je top 10 předkrmů na světě. Jak dopadlo Česko?

GALERIE: Toto je top 10 předkrmů na světě. Jak dopadlo Česko?
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tři české pokrmy se objevily až v druhé stovce nejoblíbenějších předkrmů. Tyto české lahůdky ale najdeš téměř v každé hospůdce. Tipneš si, které to jsou?

Gastronomický server Taste Atlas pravidelně zveřejňuje žebříčky nejoblíbenějších jídel. Tentokrát se zaměřil na výběr nejlepších předkrmů na světě. V první desítce figuruje sedm jídel z Asie, první místo obsadila Čína. Češi se mezi nejlepších sto předkrmů neprobojovali.

Doporučeno
Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? 11. srpna 2023 v 6:00

Česko zastoupilo uzené a utopence

Nejvýše umístěným českým předkrmem se stalo uzené, které obsadilo 117. místo. Server Taste Atlas upozornil, že se uzené maso nejí pouze jako předkrm, ale lze jej servírovat jako oběd, například s bramborovou kaší. Kromě uzeného se prosadily ještě utopence (123. místo) a bramboráky (129. místo). 

Výběr top 10 jídel včetně stupňů vítězů si prohlédni v galerii. Pozor, budou se ti sbíhat sliny:

10. místo: Jeon (Jižní Korea). Tomuto pokrmu se také říká korejské palačinky. Ačkoli se obvykle připravují ve slané verzi, existují i sladké varianty těchto palačinek.

V nejjednodušším případě se jedná o jídlo, které se nejprve obalí v mouce a vejcích a poté se smaží na oleji. Obsahuje přísady, jako jsou tenké plátky masa, mořské plody a různé druhy zeleniny.9. místo: Bruschetta (Itálie). Bruschetta je tradiční italský předkrm, který je oblíbený po celém světě. V nejjednodušší podobě známé jako fettunta se tento klasický předkrm skládá z grilovaného plátku chleba potřeného česnekem a pokapaného extra panenským olivovým olejem.8. místo: Jarní závitky (Čína). Jarní závitky jsou tradiční čínské jídlo z tenkých plátů těsta, které se plní různými přísadami a poté se smaží v horkém oleji. Mezi nejčastější přísady náplně patří drcené vepřové maso, krevety, houby a zelí.

Tyto chuťově výrazné pochoutky se běžně podávají jako předkrm a doplňují je různé dipy, čaj nebo káva. 7. místo: Ceviche (Peru). Ceviche je peruánské národní jídlo, jež se skládá z plátků syrové ryby nebo korýšů, které jsou okořeněné solí, cibulí a chilli papričkami a poté naložené v limetkové šťávě. Díky kyselosti limetkové šťávy se mění struktura ryby i její barva – z růžové na bílou.

Kyselá marináda, známá také jako leche de tigre (doslova tygří mléko), maso „uvaří“, aniž by se do procesu zapojilo teplo.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse