Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. srpna 2023 6:00
Čas čtení 11:11
Vojtěch Vanda

Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu?

Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu?
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO GASTRONOMIE TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Ať už ti jakákoliv reklama tvrdí, že její produkt je to nejlepší osvěžení, neber ji automaticky vážně. Rčení „důvěřuj, ale prověřuj“ je v této situaci tou nejlepší radou. My si vzali na paškál mrazáky s vodovými nanuky v supermarketu a odhalili pravdu.

Jistě, škála svěžesti může být u každého jiná a domácí výrobu každopádně žádný supermarket netrumfne. Když ale odpadáš vedrem nebo prostě a jednoduše dostaneš chuť na vodový nanuk, nejpraktičtěji se jeví rychlá cesta k předpřipraveným dobrotám. A pokud nemáš v dosahu zajímavou kavárnu s domácí výrobou ledových produktů, je to obvykle sámoška nebo supermarket.

Anketa:
Kupuješ vodové zmrzliny?
Jasně, jsou super!
Občas jo.
Nikdy, čokoláda navždy!
Jasně, jsou super!
46 %
340 Hlasů
Občas jo.
46 %
335 Hlasů
Nikdy, čokoláda navždy!
8 %
60 Hlasů

Aby test zahrnul co největší plochu Česka, již tradičně jsme vynechali malé obchůdky a neznámé řetězce a odhodlali se otestovat zmrzliny největších tuzemských supermarketových značek. Které stojí za to a které za to nestojí, zjistíš, když zvládneš projít celým testem. 

TIP: Nanuky ze supermarketu opravdu nejsou tím nejzdravějším osvěžením, které existuje. Pokud máš možnost, zažeň horko něčím jiným. Tím spíš u dítěte, mladšího sourozence nebo někoho, koho máš na starost.
Jak jsme hodnotili

Odborníci nejsme a nechtěli jsme se tak ani tvářit. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které mícháme dohromady s fakty. Měj tak prosím na paměti, že chceme udělat test, na jehož základě se každý může okamžitě rozhodnout o koupi produktu. Zákazník také nevlastní chemickou laboratoř a není odborníkem na potraviny – proto je náš názor tvořen hlavně chutí a praktickými atributy.

K našemu testu jsme se vydali na nákup do nejdostupnějších řetězců v Česku, kterými jsou Billa, Lidl, Tesco, Kaufland, Albert a Penny. Zde jsme nakoupili všechny dostupné a naskladněné vodové nanuky a podrobili je testu.

Jedná se doslova o vodové nanuky, které jsou takto identifikovány ve složení. Výjimky tvoří pouze nanuky ze stejných řad, jejichž složení identifikaci postrádá – tudíž zde nehledej sorbety, ovocné nanuky, krémy či dřeně (v čokoládě i samotné). Nanuky jsme koupili a testovali v srpnu 2023. 

Dohromady jsme otestovali 22 + 1 nanuk. Co nás u nich zajímalo nejvíce? Chuť jsme řadili ze všech atributů nejvýše, kromě toho nás ale samozřejmě zajímalo celkové složení balení, způsob výroby a další certifikáty. Na závěr jsme každý z nich zhodnotili na škále od 1 (nech v mrazáku) do 10 (ber z mrazáku) podle toho, jak bychom ti je doporučili. V konečném pořadí jsme uvedli ty nejlepší.

Testované produkty:

Algida Calippo Strawberry / Cola / Tropical (Zero Sugar) / Lime
K-Classic Cametti Orange / Cola / Erdbeere
Polárka Meloun
Gelatelli Lemon & Lime flavour / Cola / Strawberry
Algida X-POP
Tesco Popping Lolly
Prima Jupík Pomeranč bez konzervantů / Cherry cola bez konzervantů
Miamo Pastelka Lesní směs / Jahoda
Tesco Orange
Polárka Sombréro
Nestlé Kaktus
Tesco Rocket Lolly
Algida Funny Finger
Bonus: Grom. Fragola


Algida Calippo Strawberry / Cola / Tropical (Zero Sugar) / Lime

vodové nanuky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Albert (ale i jiné řetězce)
Hmotnost/objem: 105 ml / 105 ml / 75 ml / 105 ml
Cena: 29,90 Kč / 29,90 Kč / 29,90 Kč / 29,90 Kč

Osvědčená klasika v každém supermarketovém mrazáku, jasné osvěžení v parných dnech a jistota, když je opravdu potřeba ubrat pár stupňů Celsia. O Calippu od Algidy slyšel snad každý a může se zdát, že vysvětlovat, jak chutná a za kolik se dá koupit, nemá smysl. Jenže my jsme jiného názoru – jednak dobře poslouží jako referenční hodnota, také zjistíme, jestli si jeho chuť pamatujeme pořád stejně, a v neposlední řadě jej porovnáme s konkurencí.

Přece jenom jde o značkovou zmrzlinu, která si zakládá na svém jméně, takže nás nepřekvapuje, že je jednou z nejdražších vodových zmrzlin v testu. V obchodech jsme narazili na jahodovou, kolovou a limetkovou příchuť, kterou doplnila i tropická novinka v tříčtvrtečním balení (ale za stejnou cenu).

Reference

Začali jsme jahodou. Ocenili jsme, že se dala z tuby lehce vytlačit i přes hluboké zmrazení. U těchto zmrzlin je nejlepší první ochutnání, jelikož se na nich lepí zbytek sirupu, který ochucuje celé balení. Chutnalo to jako opravdový jahodový džem. Zážitek umocnila i „vodová násoska“ vytvořená pod víčkem. Dokážeme si ale představit, že lidé, kteří nepreferují opravdu sladké zmrzliny, jí holdovat nebudou. 

Následným zklamáním bylo zjištění, že při kousnutí do ledové drti nebyla jahoda prakticky cítit – přitom se jedná o dost kaloricky náročnou zmrzlinu (nejvíc ze čtyř). Byla ale, podobně jako i další Calippa, bez lepku. U koly se situace opakovala; její výhodou byl však sentiment, na nějž hrála chuť gumových kokakolek ve tvaru skleněných lahví. Zase jsme byli teleportováni do dětství. Ale to nás ve verdiktu nakonec tolik neovlivnilo.

Třetí do party byla limetka, která se dle našeho názoru povedla nejvíc. Charakter citrusu opravdu osvěžil nejvíc, a dokonce i v drti se zdálo, že zbyla nějaká chuť. Hořčejší dojezd limetky navíc nebyl cítit.

Proto nás zajímala tropická příchuť, jejíž kalorie byly poloviční a cukr prakticky na minimu. Čím se tedy její chuť dá dohnat? Samozřejmě že umělými sladidly. Chuť byla opravdu nedobrá, jako bychom pili zmrazený vitamínový nápoj do posilovny. Rozumíme, že to někomu chutnat může, ale za takový objem a peníze se dají sehnat lepší zmrzliny.

Dohromady se tak nejednalo úplně o úspěšný začátek, tragédie to ale také nebyla. 

Hodnocení: 3/10, 4/10, 2,5/10, 5/10

TIP: Připrav se na kalorické bomby. Vodové zmrzliny jsou plné cukru, aby měly nějakou chuť. Přece jenom se jedná o zmrazenou vodu. 

K-Classic Cametti Orange / Cola / Erdbeere

vodové nanuky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 14
Domů
Sdílet
Diskuse