GALERIE: Toto je nejlepší pečivo v Evropě. České mňamky zabodovaly hned třikrát
10. místo – Apfelstrudel, Rakousko. Jablečný štrúdl známe všichni. Tato mňamka vychází z konceptu turecké baklavy, kterou do Habsburské monarchie přivezli Osmani.
Zdroj: Wikimedia Commons/Burkhard Mücke
9. místo – Pitarakia, Řecko. Pitarakia je specialita ostrova Milos, kterou tvoří malé pečivo ve tvaru půlměsíce plněné sýrem. Těsto se obvykle připravuje z mouky, olivového oleje, octa nebo citronové šťávy, soli a vlažné vody. Existuje i sladká verze.
Zdroj: Taste Atlas
8. místo – Basitsa se sýrem, Bulharsko. Koláč banitsa se sýrem je hlavní verzí tohoto tradičního pokrmu. Původně se jedl pouze na Vánoce či na silvestra. Dnes jej koupíte i během roku v obchodech, stáncích či u pouličních prodejců.
Zdroj: Taste Atlas
7. místo – Kanelbulle, Švédsko. Skořicová roláda je populární hlavně ve Švédsku. U nás ji nabízí například řetězec Ikea. U seveřanů má dokonce svůj vlastní den, který se slaví 4. října.
Zdroj: Wikimedia Commons
6. místo – Croissant, Francie. Jet do Paříže a neochutnat pravý croissant? To by byl hřích! Hlavně pamatuj na správnou výslovnost.
Zdroj: Wikimedia Commons/Daniela Kloth
5. místo – Focaccia se sýrem, Itálie. Tato pochoutka pochází z města Recco v Ligurii. Podle legendy byla vynalezena ve 12. století, kdy ji místní obyvatelé připravovali pro křižáky z toho mála, co měli: mouky, vody, olivového oleje a trochy sýra.
Zdroj: Taste Atlas
4. místo – Bougatsa, Řecko. Tento tradiční řecký koláč se skládá z filo těsta s náplní z krupicového krému, ale existují i varianty s mletým masem nebo sýrem. Vznikl v byzantském období, kdy Konstantinopol patřila Řecku.
Zdroj: Wikimedia Commons/Konstantinos Stampoulis
3. místo – Trigona panoramatos, Řecko. Toto tradiční řecké sladké pečivo pochází z předměstí Soluně. Tvoří ho křupavé a máslové trojúhelníkové filo pečivo, které je obvykle namočené v sirupu a plněné krémovým krémem.
Zdroj: Taste Atlas
2. místo – Pastel de Belém, Portugalsko. Tradiční portugalský koláč se vyrábí z těsta, které se plní směsí mléka, vajec, cukru, citronu a skořice. První recept pochází z roku 1837, kdy jej vyráběli mniši z kláštera Jerónimos.
Zdroj: Taste Atlas
1. místo – Pastel de nata, Portugalsko. Tento koláč s vaječným krémem je oblíbený po celém světě. Pro dosažení nejlepšího výsledku by náplň neměla být příliš sladká a neměla by mít příchuť citronu ani vanilky. Nejlepší je prý ke kávě.
Zdroj: Wikimedia Commons/Claude Truong-Ngoc
Galerie, které by tě mohly zajímat:
GALERIE: Grand Canyon hoří. Lesní požáry ničí kultovní místo, stovky lidí byly evakuovány GALERIE: Grand Canyon hoří. Lesní požáry ničí kultovní místo, stovky lidí byly evakuovány
Teleskop pořídil unikátní snímky Země. Fotografie jsou staré jen pár hodin Teleskop pořídil unikátní snímky Země. Fotografie jsou staré jen pár hodin
Kam v Praze na italskou kuchyni: Toto nebeské tiramisu musíš vyzkoušet, některá jídla tě hodně překvapí Kam v Praze na italskou kuchyni: Toto nebeské tiramisu musíš vyzkoušet, některá jídla tě hodně překvapí
FOTO: Do Bombaje přiletěl muž, který měl v zavazadle desítky jedovatých hadů. To, co našli, překvapilo i místní celníky FOTO: Do Bombaje přiletěl muž, který měl v zavazadle desítky jedovatých hadů. To, co našli, překvapilo i místní celníky
Zdroj: Wikimedia Commons/Burkhard Mücke
1 / 10
Sdílet