Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2023 v 14:19
Čas čtení 0:53
Vincenc Novák

GALERIE: Toto je nejlepší pečivo v Evropě. České mňamky zabodovaly hned třikrát

GALERIE: Toto je nejlepší pečivo v Evropě. České mňamky zabodovaly hned třikrát
Zdroj: Wikimedia Commons
GASTRO GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Které české klasiky se dostaly mezi sto nejlepších pokrmů z pečiva v Evropě?

Server Taste Atlas zaměřený na gastronomické speciality z celého světa zveřejnil žebříček nejlepšího pečiva v Evropě, které vybírají uživatelé z celého světa. Do stovky nejlepších se dostali i tři čeští zástupci. Na 76. místě se umístil pardubický perník, 31. jsou české koláče a 16. příčka patří tradičním vdolkům.

Pozadu nezůstalo ani sousední Polsko. Na 34. místě se umístily tradiční rolky známé jako pastecziki. Skládají se z kynutého nebo máslového těsta, do kterého se balí různé náplně, například houby, zelí nebo mleté maso.

Doporučeno
Nejlepší svačinky Evropy: Do top 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim sousedům Nejlepší svačinky Evropy: Do top 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim sousedům 15. července 2023 v 13:58

Které evropské dobroty jsou ty nejlepší?

Pardubický perník se v Česku vyrábí již od 16. století, jeho výroba se ale skutečně rozmohla až o 400 let později. V obchodech ho můžeme najít ve dvou variantách: „Jednou z nich je plněný výrobek, kdy se náplň vkládá mezi dva kusy perníku a obaluje se cukrem nebo čokoládou, a druhou variantou jsou perníkové figurky vykrajované v různých dvourozměrných nebo trojrozměrných tvarech,“ píše web.

Koláče jsou podle serveru sladkým pečivem, které se tradičně zdobí švestkami nebo švestkovým džemem, sýrem či mákem. Zmíněn je i jejich typický tvar, díky kterému získaly své jméno.

U vdolků autory žebříčku zaujala hlavně jejich ikonická chuť, kterou ještě podtrhuje lahodná náplň. „Tradičně se vychutnávají teplé, potřené marmeládou a posypané šlehačkou nebo rozdrobeným tvarohem.“ Už se ti sbíhají sliny?
 

V galerii najdeš 10 nejlepších dobrůtek. Napiš nám, kterou z nich jsi ochutnal*a.

10. místo – Apfelstrudel, Rakousko. Jablečný štrúdl známe všichni. Tato mňamka vychází z konceptu turecké baklavy, kterou do Habsburské monarchie přivezli Osmani.9. místo – Pitarakia, Řecko. Pitarakia je specialita ostrova Milos, kterou tvoří malé pečivo ve tvaru půlměsíce plněné sýrem. Těsto se obvykle připravuje z mouky, olivového oleje, octa nebo citronové šťávy, soli a vlažné vody. Existuje i sladká verze.8. místo – Basitsa se sýrem, Bulharsko. Koláč banitsa se sýrem je hlavní verzí tohoto tradičního pokrmu. Původně se jedl pouze na Vánoce či na silvestra. Dnes jej koupíte i během roku v obchodech, stáncích či u pouličních prodejců.7. místo – Kanelbulle, Švédsko. Skořicová roláda je populární hlavně ve Švédsku. U nás ji nabízí například řetězec Ikea. U seveřanů má dokonce svůj vlastní den, který se slaví 4. října.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse