Které české klasiky se dostaly mezi sto nejlepších pokrmů z pečiva v Evropě?
Server Taste Atlas zaměřený na gastronomické speciality z celého světa zveřejnil žebříček nejlepšího pečiva v Evropě, které vybírají uživatelé z celého světa. Do stovky nejlepších se dostali i tři čeští zástupci. Na 76. místě se umístil pardubický perník, 31. jsou české koláče a 16. příčka patří tradičním vdolkům.
Pozadu nezůstalo ani sousední Polsko. Na 34. místě se umístily tradiční rolky známé jako pastecziki. Skládají se z kynutého nebo máslového těsta, do kterého se balí různé náplně, například houby, zelí nebo mleté maso.
Které evropské dobroty jsou ty nejlepší?
Pardubický perník se v Česku vyrábí již od 16. století, jeho výroba se ale skutečně rozmohla až o 400 let později. V obchodech ho můžeme najít ve dvou variantách: „Jednou z nich je plněný výrobek, kdy se náplň vkládá mezi dva kusy perníku a obaluje se cukrem nebo čokoládou, a druhou variantou jsou perníkové figurky vykrajované v různých dvourozměrných nebo trojrozměrných tvarech,“ píše web.
Koláče jsou podle serveru sladkým pečivem, které se tradičně zdobí švestkami nebo švestkovým džemem, sýrem či mákem. Zmíněn je i jejich typický tvar, díky kterému získaly své jméno.
U vdolků autory žebříčku zaujala hlavně jejich ikonická chuť, kterou ještě podtrhuje lahodná náplň. „Tradičně se vychutnávají teplé, potřené marmeládou a posypané šlehačkou nebo rozdrobeným tvarohem.“ Už se ti sbíhají sliny?
V galerii najdeš 10 nejlepších dobrůtek. Napiš nám, kterou z nich jsi ochutnal*a.