GALERIE: Toto jsou nejlepší bramborová jídla Evropy. Zabodovala i česká klasika
10. místo: Papas arrugadas si můžeš dát na Kanárských ostrovech. Jedná se o brambory vařené ve slupce, které se následně dají do prázdného hrnce, ve kterém se vařily, a počká se, než se z nich odpaří vlhkost. Brambory tak zůstanou suché a jejich slupka bude vrásčitá a slaná. Mňam.
Zdroj: Flickr/saeros2oo1/volně k použití
9. místo: Bramboráky asi netřeba představovat. Tahle pochoutka z Česka se skládá z nastrouhaných brambor smíchaných s vejci, jemně utřeným česnekem, majoránkou a pepřem. Bramboráky se pak smaží na pánvi dokřupava.
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Zdroj: Flickr/Maks Manuals/volně k použití
7. místo: Brunede kartofler je pokrm z Dánska, kterému se také říká karamelizované brambory. Ty se většinou jedí při štědrovečerní večeři, ale uvařit si je můžeš i kdykoli jindy. Brambory se uvaří, oloupou a pak se dusí ve směsi cukru a másla, dokud nejsou zcela pokryty karamelizovanou polevou.
Zdroj: Wikimedia Commons/Comrade King/volně k použití
6. místo: Ze šestého místa máme trochu smíšené pocity. Jedná se o španělský pokrm tortilla de Betanzos a je to vlastně odrůda španělské omelety. Betanzos se skládá z brambor, vajec, oleje a soli. Nic víc a nic míň. To vše se usmaží dozlatova.
Zdroj: Flickr/Recetas de Rechupete/volně k použití
5. místo: Páté místo náleží Litvě a jejímu pokrmu bulviniai blynai. To jsou tradiční, křupavé a lahodné bramborové placky, které se dělají z nastrouhaných brambor, nakrájené cibule, vajec, mouky, soli, pepře a někdy se do nich přidává citronová šťáva. Směs se pak smaží, dokud nezíská zlatavou barvu. Placky se podávají se zakysanou smetanou, jablečnou omáčkou nebo džemem.
Zdroj: Flickr/Gintaras Rumšas/volně k použití
4. místo: Tahle mňamka pronikla i k nám. Francouzské gratinované brambory skončily v žebříčku na čtvrtém místě. Gratin dauphinois se skládají z tenkých plátků brambor, crème fraîche a másla a pečou se v mělké hliněné nádobě. Pokrm se může jíst samostatně, se salátem nebo jako příloha k rybím či masovým pokrmům.
Zdroj: Flickr/Patty ODIER/volně k použití
3. místo: Litva má v tomto žebříčku hned dvě jídla. Tím úspěšnějším jsou žemaičių blynai, ploché bramborové placky z vajec, soli a nahrubo rozmačkaných nebo nastrouhaných brambor. Placky jsou navíc naplněné mrkví nebo masem a podávají se se zakysanou smetanou.
Zdroj: Flickr/Sandra/volně k použití
2. místo: Milujeme! Tartiflette je lahodný gratinovaný bramborový pokrm z horské oblasti Savojsko ve Francii. Připravuje se ze středně velkých brambor, bílého vína, sýra Reblochon, cibule, uzeného slaného vepřového masa a často z crème fraîche. To vše se peče v troubě, dokud se sýr nerozpustí.
Zdroj: Flickr/Anna Verdina (Karnova)/volně k použití
Zdroj: Pixabay/volně k užití
Galerie, které by tě mohly zajímat:
Amber Heard přivedla na svět dvojčata. Narodila se na Den matek Amber Heard přivedla na svět dvojčata. Narodila se na Den matek
Ve Vatikánu začíná konkláve, kardinálové volí nástupce papeže Františka Ve Vatikánu začíná konkláve, kardinálové volí nástupce papeže Františka
V japonské Ósace začalo Expo 2025. Český pavilon už je otevřený veřejnosti V japonské Ósace začalo Expo 2025. Český pavilon už je otevřený veřejnosti
Počet obětí tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice stoupl na 218. Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti Počet obětí tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice stoupl na 218. Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti
Zdroj: Flickr/saeros2oo1/volně k použití
1 / 10
Sdílet