Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2023 v 11:25
Čas čtení 0:26
Tereza Šnajdrová

GALERIE: Toto jsou nejlepší bramborová jídla Evropy. Zabodovala i česká klasika

GALERIE: Toto jsou nejlepší bramborová jídla Evropy. Zabodovala i česká klasika
Zdroj: Flickr/Maks Manuals/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

První místo v žebříčku, který vznikl na gastronomickém serveru Taste Atlas, míří na Slovensko. Jak si vedlo Česko?

Vařené brambory, hranolky, krokety, bramboráky, americké brambory, bramborová kaše... Brambory jsou prostě jednou z nejvděčnějších ingrediencí vůbec a na nejlepší pokrmy z nich si nyní posvítil gastro web Taste Atlas. Ten vydal žebříček nejlepších pokrmů z brambor a možná nepřekvapivě mu vévodí Slovensko. Do top 10 se dostalo také Česko.

Doporučeno
Toto jsou nejoblíbenější české oplatky. Která vyhrála? Toto jsou nejoblíbenější české oplatky. Která vyhrála? 21. září 2023 v 16:32

Nejlepší pokrmy z brambor byly vybrány na základě 3 208 hodnocení. Podle nich pak Taste Atlas sestavil žebříček těch nejchutnějších pokrmů z brambor, které se podávají v Evropě. Najdeš mezi nimi i svou oblíbenou bramborovou variaci?

10. místo: Papas arrugadas si můžeš dát na Kanárských ostrovech. Jedná se o brambory vařené ve slupce, které se následně dají do prázdného hrnce, ve kterém se vařily, a počká se, než se z nich odpaří vlhkost. Brambory tak zůstanou suché a jejich slupka bude vrásčitá a slaná. Mňam.9. místo: Bramboráky asi netřeba představovat. Tahle pochoutka z Česka se skládá z nastrouhaných brambor smíchaných s vejci, jemně utřeným česnekem, majoránkou a pepřem. Bramboráky se pak smaží na pánvi dokřupava.bramborák7. místo: Brunede kartofler je pokrm z Dánska, kterému se také říká karamelizované brambory. Ty se většinou jedí při štědrovečerní večeři, ale uvařit si je můžeš i kdykoli jindy. Brambory se uvaří, oloupou a pak se dusí ve směsi cukru a másla, dokud nejsou zcela pokryty karamelizovanou polevou.
Zobrazit galerii
(10)
TasteAtlas sestavuje žebříčky na základě hodnocení uživatelské obce, rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů či lokálních patriotů. Kompletní top 50 si můžeš prohlédnout zde
Domů
Sdílet
Diskuse