Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
21. září 2023 v 16:32
Čas čtení 1:36
Ilona Hobzová

Toto jsou nejoblíbenější české oplatky. Která vyhrála?

Toto jsou nejoblíbenější české oplatky. Která vyhrála?
Zdroj: Oplatky Kolonáda/propagační materiál
GASTRO GASTRONOMIE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Které nejvíce chutnají tobě?

Gastronomický server Taste Atlas vybral podle hodnocení uživatelů a uživatelek čtyři nejoblíbenější oplatky, které pocházejí z Česka. Mezi čtyřmi nejlépe hodnocenými sladkostmi se umístily dva produkty z Karlových Varů, jeden dokonce vyhrál.

4. místo: Hořické trubičky

Hořické trubičky jsou cukrovinka pojmenovaná podle města Hořice v Podkrkonoší. Hořická trubička je ručně stočená ze dvou tenkých křehkých upečených oplatek, potřených rozpuštěným máslem se včelím medem a se sypáním. Plní se speciálními krémy či šlehačkou a vyrábí se též v máčené a polomáčené formě s čokoládovou polevou.

hořické trubičky
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Jde o sedmý český výrobek, kterému Evropská unie udělila chráněné zeměpisné označení. Pravé Hořické trubičky se tak smí vyrábět jen v katastru města Hořice v Podkrkonoší s přilehlými obcemi. O registraci ochranné známky Hořické trubičky se po roce 1990 pokoušelo hned několik výrobců. Některým z nich Úřad průmyslového vlastnictví nejdříve patent přiznal, proběhlo ale i několik soudních sporů. Od roku 2007 na označení Hořické trubičky nemá žádná firma výhradní právo a může je vyrábět každý, kdo je vyrábí na zmíněném katastru.

Doporučeno
Česko ovládlo evropský žebříček nejlepších polévek. Který tuzemský klenot zaútočil na přední příčky? Česko ovládlo evropský žebříček nejlepších polévek. Který tuzemský klenot zaútočil na přední příčky? 12. září 2023 v 13:20

3. místo: Mariánskolázeňské oplatky

Mariánskolázeňské oplatky jsou oplatky neobvykle velkého a kulatého tvaru, vyráběné v obcích Mariánské Lázně a Velká Hleďsebe v České republice od roku 1856, předchůdcem lázeňských oplatek byly pravděpodobně hostie. Mariánskolázeňské oplatky se skládají ze dvou tenkých oplatek slepených vrstvou náplně, nejčastěji z lískových oříšků nebo kakaa.

oplatky
Zdroj: Oplatky Kolonáda/propagační materiál

Okraje se drolí a oplatky se po nakousnutí lámou charakteristickým praskáním. Oplatky mají světle hnědou nebo krémovou barvu a skládají se z pšeničné mouky, cukru, žloutků, soli, škrobu a aromat. Náplň má zrnitou strukturu a jemně sladkou chuť. Tradiční oplatky Kolonáda jsou stále oblíbené i díky tomu, že jejich výroba tkví v ověřené receptuře a přísně dodržované technologii výroby.

2. místo: Karlovarské trojhránky, 1. místo: Karlovarské oplatky

Vítězné Karlovarské oplatky a Karlovarské trojhránky, které se umístily hned za nimi, jsou jako tradiční český výrobek zapsány v Rejstříku chráněných zeměpisných označení a označení původu a jsou vyráběny výlučně v Karlových Varech. Sladké křupavé oplatky se ve Varech začaly vyrábět od poloviny 18. století jako vhodný doplněk jídelníčku lázeňských hostů – pochutnávali si na nich už Wolfgang Amadeus Mozart či J. W. Goethe.

oplatka, Karlovy Vary
Zdroj: Wiki Commons/volně dostupné

V minulosti se oplatky sypané cukrem připravovaly pro hosty karlovarských lázní. Oplatky mají průměr 19 centimetrů a uprostřed je vyobrazena vodní fontána nebo kamzík jako symbol lázeňského města. Při výrobě se používá vřídelní voda, která působí jako zvlhčovač oplatek. V případě trojhránků je oplatka rozdělena na osm kusů ve více vrstvách. Tyto trojúhelníčky se prodávají jednotlivě i po více kusech.

Domů
Sdílet
Diskuse