10. místo: Papas arrugadas si můžeš dát na Kanárských ostrovech. Jedná se o brambory vařené ve slupce, které se následně dají do prázdného hrnce, ve kterém se vařily, a počká se, než se z nich odpaří vlhkost. Brambory tak zůstanou suché a jejich slupka bude vrásčitá a slaná. Mňam.
Zdroj: Flickr/saeros2oo1/volně k použití
9. místo: Bramboráky asi netřeba představovat. Tahle pochoutka z Česka se skládá z nastrouhaných brambor smíchaných s vejci, jemně utřeným česnekem, majoránkou a pepřem. Bramboráky se pak smaží na pánvi dokřupava.
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Zdroj: Flickr/Maks Manuals/volně k použití
7. místo: Brunede kartofler je pokrm z Dánska, kterému se také říká karamelizované brambory. Ty se většinou jedí při štědrovečerní večeři, ale uvařit si je můžeš i kdykoli jindy. Brambory se uvaří, oloupou a pak se dusí ve směsi cukru a másla, dokud nejsou zcela pokryty karamelizovanou polevou.
Zdroj: Wikimedia Commons/Comrade King/volně k použití
6. místo: Ze šestého místa máme trochu smíšené pocity. Jedná se o španělský pokrm tortilla de Betanzos a je to vlastně odrůda španělské omelety. Betanzos se skládá z brambor, vajec, oleje a soli. Nic víc a nic míň. To vše se usmaží dozlatova.
Zdroj: Flickr/Recetas de Rechupete/volně k použití
5. místo: Páté místo náleží Litvě a jejímu pokrmu bulviniai blynai. To jsou tradiční, křupavé a lahodné bramborové placky, které se dělají z nastrouhaných brambor, nakrájené cibule, vajec, mouky, soli, pepře a někdy se do nich přidává citronová šťáva. Směs se pak smaží, dokud nezíská zlatavou barvu. Placky se podávají se zakysanou smetanou, jablečnou omáčkou nebo džemem.
Zdroj: Flickr/Gintaras Rumšas/volně k použití
4. místo: Tahle mňamka pronikla i k nám. Francouzské gratinované brambory skončily v žebříčku na čtvrtém místě. Gratin dauphinois se skládají z tenkých plátků brambor, crème fraîche a másla a pečou se v mělké hliněné nádobě. Pokrm se může jíst samostatně, se salátem nebo jako příloha k rybím či masovým pokrmům.
Zdroj: Flickr/Patty ODIER/volně k použití
3. místo: Litva má v tomto žebříčku hned dvě jídla. Tím úspěšnějším jsou žemaičių blynai, ploché bramborové placky z vajec, soli a nahrubo rozmačkaných nebo nastrouhaných brambor. Placky jsou navíc naplněné mrkví nebo masem a podávají se se zakysanou smetanou.
Zdroj: Flickr/Sandra/volně k použití
2. místo: Milujeme! Tartiflette je lahodný gratinovaný bramborový pokrm z horské oblasti Savojsko ve Francii. Připravuje se ze středně velkých brambor, bílého vína, sýra Reblochon, cibule, uzeného slaného vepřového masa a často z crème fraîche. To vše se peče v troubě, dokud se sýr nerozpustí.
Zdroj: Flickr/Anna Verdina (Karnova)/volně k použití