5. místo – Pečená kachna. Obvykle se ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává spolu s bramborami, houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Tato výživná česká klasika se často objevuje na jídelních lístcích tradičních restaurací.
Zdroj: Pixabay/volně k užití
4. místo – Halušky. I když si tento pokrm spojíme spíše se Slovenskem, figuruje i v českém žebříčku. Těsto se připravuje ze strouhaných syrových brambor a mouky. Vaří se obvykle tak, že se těsto rozetře na dřevěné prkénko a malé kousky těsta se vykrajují a vhazují přímo do vroucí vody. Jiný, modernější postup využívá speciální haluškové sítko, přes které se těsto jemně protlačí a vhazuje do vody. Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky vždy podávané s brynzou (sýrem), někdo dělá i halušky s mákem, a dokonce i s povidly.
Zdroj: TASR
3. místo: Valašský frgál – Druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku. Na rozdíl od koláčů má frgál obvykle průměr kolem třiceti centimetrů. Je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou. Náplně frgálů jsou téměř výhradně sladké, mezi nejpopulárnější patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový.
Zdroj: Archiv Centrály cestovního ruchu Východní Moravy
2. místo – Česnečka. Mnozí ji označují za nejlepší lék na nachlazení nebo kocovinu. Hlavní ingrediencí je česnek, do polévky se však přidávají také brambory, masový vývar, cibule a tradiční koření jako kmín a majoránka. Tento pokrm se obvykle doplňuje strouhaným sýrem a křupavými krutony.
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Dezidor/na voľné použitie
1. místo – Svíčková. Tradiční český pokrm připravovaný z hovězího masa, obvykle svíčkové, podávaný ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele. Koření se tymiánem, bobkovým listem a novým kořením, které mu dodávají výraznou chuť. Recept na svíčkovou se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany.