Toto jsou nejlepší česká jídla podle jedlíků ze zahraničí. Nechybí smažák, svíčková ani párek v rohlíku
5. místo – Pečená kachna. Obvykle se ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává spolu s bramborami, houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Tato výživná česká klasika se často objevuje na jídelních lístcích tradičních restaurací.
Zdroj: Pixabay/volně k užití
4. místo – Halušky. I když si tento pokrm spojíme spíše se Slovenskem, figuruje i v českém žebříčku. Těsto se připravuje ze strouhaných syrových brambor a mouky. Vaří se obvykle tak, že se těsto rozetře na dřevěné prkénko a malé kousky těsta se vykrajují a vhazují přímo do vroucí vody. Jiný, modernější postup využívá speciální haluškové sítko, přes které se těsto jemně protlačí a vhazuje do vody. Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky vždy podávané s brynzou (sýrem), někdo dělá i halušky s mákem, a dokonce i s povidly.
Zdroj: TASR
3. místo: Valašský frgál – Druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku. Na rozdíl od koláčů má frgál obvykle průměr kolem třiceti centimetrů. Je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou. Náplně frgálů jsou téměř výhradně sladké, mezi nejpopulárnější patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový.
Zdroj: Archiv Centrály cestovního ruchu Východní Moravy
2. místo – Česnečka. Mnozí ji označují za nejlepší lék na nachlazení nebo kocovinu. Hlavní ingrediencí je česnek, do polévky se však přidávají také brambory, masový vývar, cibule a tradiční koření jako kmín a majoránka. Tento pokrm se obvykle doplňuje strouhaným sýrem a křupavými krutony.
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Dezidor/na voľné použitie
1. místo – Svíčková. Tradiční český pokrm připravovaný z hovězího masa, obvykle svíčkové, podávaný ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele. Koření se tymiánem, bobkovým listem a novým kořením, které mu dodávají výraznou chuť. Recept na svíčkovou se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany.
Zdroj: Wikimedia/Dezidor/volně k užití
Galerie, které by tě mohly zajímat:
Chceš ještě na hory? Vyzkoušeli jsme rakouský skiareál, kde se lyžuje až do května a kde Beatles natáčeli svůj film Chceš ještě na hory? Vyzkoušeli jsme rakouský skiareál, kde se lyžuje až do května a kde Beatles natáčeli svůj film
Zuzana vede v Malaze úspěšnou restauraci: Měla jsem dluhy a kuchaře, kteří kradli. Dnes už patříme ke špičce Zuzana vede v Malaze úspěšnou restauraci: Měla jsem dluhy a kuchaře, kteří kradli. Dnes už patříme ke špičce
McDonald's představil nové vonné svíčky. Voní jako hranolky nebo McFlurry McDonald's představil nové vonné svíčky. Voní jako hranolky nebo McFlurry
Fotky jen pro otrlé: Pražské bistro zavřeli kvůli trusu a špíně. Na kebabu už si tam nepochutnáš Fotky jen pro otrlé: Pražské bistro zavřeli kvůli trusu a špíně. Na kebabu už si tam nepochutnáš
Zdroj: Pixabay/volně k užití
1 / 5
Sdílet