Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. října 2023 7:44
Čas čtení 0:44
Ondřej Jarůšek

Toto jsou nejlepší česká jídla podle jedlíků ze zahraničí. Nechybí smažák, svíčková ani párek v rohlíku

Toto jsou nejlepší česká jídla podle jedlíků ze zahraničí. Nechybí smažák, svíčková ani párek v rohlíku
Zdroj: Wikimedia/Dezidor/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Česká jídla jsou po chuti i zahraničním turistům. Podívej se, jak lidé ze zahraničí hodnotí české pokrmy a která klasika zazářila.

Gastronomický server Taste Atlas pravidelně zveřejňuje žebříčky nejlepších jídel z různých koutů světa. Nedávno se autoři zaměřili na českou kuchyni a zveřejnili velký žebříček 50 nejoblíbenějších českých jídel na základě hodnocení od více než čtyř tisíc respondentů. 

Párek v rohlíku i plněné koblihy

Mezi nejlépe hodnocenými jídly se umístil například obyčejný párek v rohlíku, který zaujímá 48. příčku. Jak server připomíná, tato rychlá a snadná klasika patří k nejrozšířenějším českým street foodům. Do výběru se dostaly také karlovarské oplatky (43. místo), bramborové šišky s mákem (41. místo) nebo rajská omáčka (38. místo). Do výběru se dostala tradiční česká vánočka, která zaujímá 17. příčku.

Doporučeno
Česká klasika uspěla v top 100 nejlepších evropských jídel Česká klasika uspěla v top 100 nejlepších evropských jídel 29. září 2023 10:38

V žebříčku se na 10. místě umístil smažený sýr, tradičně podávaný s tatarskou omáčkou a vařenými brambory, případně hranolky. Na 9. příčce se umístily bramboráky, 8. místo obsadily koblihy s náplní, na 7. místě se vyjímají tradiční české koláče a 6. místo si vysloužil guláš. K tomu se běžně využívá hovězí maso, vepřové či zvěřina a je oblíbený jak v Česku, tak i na Slovensku, dodávají autoři.

V galerii níže si můžeš prohlédnout top česká jídla, která v žebříčku obsadila prvních pět míst.

5. místo – Pečená kachna. Obvykle se ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává spolu s bramborami, houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Tato výživná česká klasika se často objevuje na jídelních lístcích tradičních restaurací.4. místo – Halušky. I když si tento pokrm spojíme spíše se Slovenskem, figuruje i v českém žebříčku. Těsto se připravuje ze strouhaných syrových brambor a mouky. Vaří se obvykle tak, že se těsto rozetře na dřevěné prkénko a malé kousky těsta se vykrajují a vhazují přímo do vroucí vody. Jiný, modernější postup využívá speciální haluškové sítko, přes které se těsto jemně protlačí a vhazuje do vody. Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky vždy podávané s brynzou (sýrem), někdo dělá i halušky s mákem, a dokonce i s povidly. 3. místo: Valašský frgál – Druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku. Na rozdíl od koláčů má frgál obvykle průměr kolem třiceti centimetrů. Je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou. Náplně frgálů jsou téměř výhradně sladké, mezi nejpopulárnější patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový.2. místo – Česnečka. Mnozí ji označují za nejlepší lék na nachlazení nebo kocovinu. Hlavní ingrediencí je česnek, do polévky se však přidávají také brambory, masový vývar, cibule a tradiční koření jako kmín a majoránka. Tento pokrm se obvykle doplňuje strouhaným sýrem a křupavými krutony.
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse