Česká jídla jsou po chuti i zahraničním turistům. Podívej se, jak lidé ze zahraničí hodnotí české pokrmy a která klasika zazářila.
Gastronomický server Taste Atlas pravidelně zveřejňuje žebříčky nejlepších jídel z různých koutů světa. Nedávno se autoři zaměřili na českou kuchyni a zveřejnili velký žebříček 50 nejoblíbenějších českých jídel na základě hodnocení od více než čtyř tisíc respondentů.
Párek v rohlíku i plněné koblihy
Mezi nejlépe hodnocenými jídly se umístil například obyčejný párek v rohlíku, který zaujímá 48. příčku. Jak server připomíná, tato rychlá a snadná klasika patří k nejrozšířenějším českým street foodům. Do výběru se dostaly také karlovarské oplatky (43. místo), bramborové šišky s mákem (41. místo) nebo rajská omáčka (38. místo). Do výběru se dostala tradiční česká vánočka, která zaujímá 17. příčku.
V žebříčku se na 10. místě umístil smažený sýr, tradičně podávaný s tatarskou omáčkou a vařenými brambory, případně hranolky. Na 9. příčce se umístily bramboráky, 8. místo obsadily koblihy s náplní, na 7. místě se vyjímají tradiční české koláče a 6. místo si vysloužil guláš. K tomu se běžně využívá hovězí maso, vepřové či zvěřina a je oblíbený jak v Česku, tak i na Slovensku, dodávají autoři.
V galerii níže si můžeš prohlédnout top česká jídla, která v žebříčku obsadila prvních pět míst.