Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
25. listopadu 2022 9:18
Čas čtení 0:59

Zemřel Börje Salming, legendární obránce NHL, který vydláždil cestu evropským hráčům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel Börje Salming, legendární obránce NHL, který vydláždil cestu evropským hráčům
Zdroj: Getty Images/Bruce Bennett

O Salmingově smrti informoval „jeho“ klub Toronto Maple Leafs. Podlehl ALS, amyotrofické laterální skleróze, ve svých 71 letech.

Svět opustila další hokejová legenda. Ve věku 71 let zemřel švédský obránce Börje Salming, jenž svou kariéru spojil zejména s týmem Toronto Maple Leafs. Informoval o tom klub na svém Twitteru. Jak uvádí ESPN, Salming bojoval s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), které nakonec podlehl. Hokejista za sebou nicméně zanechal velkou kariéru, o níž lze bez nadsázky hovořit jako o bráně evropských hokejistů do americké NHL.

16. listopadu 2022 10:25 Čas čtení 0:54 Zemřel Jaromír Jágr starší, bylo mu osmdesát dva let Zemřel Jaromír Jágr starší, bylo mu osmdesát dva let

„Toronto Maple Leafs truchlí nad ztrátou Börjeho Salminga. Börje byl průkopníkem a ikonou s nezlomným duchem a nepopiratelnou tvrdostí. Pomohl Evropanům otevřít dveře do NHL, jasně se sebeurčil skrze hru na ledě a skrze začlenění se do komunity,“ napsal k jeho smrti prezident klubu Brendan Shanahan. O tom, že má Salming ALS, tedy nemoc, při níž degenerují neurony mozku a míchy, se dozvěděl tento rok v srpnu. 

Švéd má však za sebou kariéru jako málokdo. V 17 sezónách od roku 1973 do 1990, kdy hrál za Toronto a Detroit, odehrál 1148 zápasů, v nichž získal 787 bodů. Jako první švédský hráč se v roce 1996 dostal do Hokejové síně slávy, na což navázalo o dva roky později jeho členství v Hokejové síni slávy IIHF.

Na rozdíl od jiných Švédů, o kterých se v 70. letech tvrdilo, že jsou na bruslích málo důrazní, Salming proslul svou tvrdou hrou, se kterou bránil modrou čáru stůj co stůj. Své „tvrďáctví“ prakticky podtrhl tento rok, kdy se s již diagnostikovanou ALS zúčastnil listopadového víkendu Hokejové síně slávy v Torontu, za což byl od diváků odměněn potleskem vestoje.

Domů
Sdílet
Diskuse