Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
23. dubna 2024 15:03
Čas čtení 0:37

Jsi z ciziny a chceš volit do Evropského parlamentu v Česku? Koukni, jak na to

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jsi z ciziny a chceš volit do Evropského parlamentu v Česku? Koukni, jak na to
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Svůj hlas mohou ve volbách do Evropského parlamentu v Česku odevzdat i lidé s občanstvím jiného členského státu EU. Podmínkou je plnoletost a potvrzení o pobytu.

Pro účast v eurovolbách je nutné dosáhnout 18 let věku nejpozději druhý den voleb. Zapotřebí je disponovat buď povolením k trvalému pobytu, nebo potvrzením o přechodném pobytu, příp. osvědčením o registraci. Občané a občanky států mimo EU v Česku volit nemohou.

7. dubna 2024 16:32 Čas čtení 0:45 Eurovolby mohou ovládnout pravicoví populisté. Německý kancléř varuje před možnými hrozbami Eurovolby mohou ovládnout pravicoví populisté. Německý kancléř varuje před možnými hrozbami

Pokud tyto podmínky splňuješ, je nutné se k samotným volbám také zaregistrovat. Žádost o zápis do seznamu voličů můžeš podat na obecním, městském či obvodním úřadě v místě pobytu. Žádost se podává osobně, při jejím podání se musíš prokázat průkazem totožnosti. Podání je nutné učinit nejpozději 40 dnů před konáním voleb, úřad je následně povinen o vyřízení žádosti informovat žadatele, a to nejpozději 15 dnů před volbami. 

Pokud se rozhodneš hlasovat v Česku, zaniká ti možnost zúčastnit se voleb ve tvém domovském státě. V případě, že jsi v Česku hlasoval*a již v minulosti, jsi v seznamu voličů stále veden*a a nemusíš dělat nic dalšího. 

Všechny zásadní informace a vzor žádosti najdeš na stránkách Ministerstva vnitra.

Domů
Sdílet
Diskuse