Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. dubna 2024 15:53
Čas čtení 1:43

VIDEO: Policisté rozkryli česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, způsobil škodu za několik desítek milionů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Policisté rozkryli česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, způsobil škodu za několik desítek milionů
Zdroj: Policie České republiky

Policisté z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí spáchání stovky podvodů tzv. falešných bankéřů se škodou několika desítek milionů korun. Část ze zadržených skončila ve vazbě.

„Skupina se vydávala za pracovníky České národní banky. Poškozeným volali pod smyšlenou legendou, že došlo k napadení jejich účtu a je třeba k záchraně úspor převést peníze na tzv. záchranný účet. V některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví,“ informovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

24. dubna 2024 9:35 Čas čtení 0:28 Po brutálním znásilnění dívku zabalil do pytle a shodil ze srázu. Soud ho poslal do vězení na 19 let Po brutálním znásilnění dívku zabalil do pytle a shodil ze srázu. Soud ho poslal do vězení na 19 let

Oklamaní lidé přicházeli nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby sami zažádali. Peníze z účtu poškozených osob byly většinou převáděny na účty zejména ukrajinských občanů, žijících v ČR, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším osobám.

Činnost skupiny byla velmi sofistikovaná. Šetření, získávání důkazů, zjišťování podezřelých a rozplétání vazeb mezi nimi trvalo téměř rok a půl. Na zásahu se minulý týden podílelo přes sto policistů z téměř všech krajských útvarů a územních odborů Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Národní policií Ukrajiny, Národní centrálou proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) a zásahovými jednotkami z různých částí Česka.

Všichni byli nasazeni na realizaci zlikvidování navolávacího call centra se sídlem v ukrajinské Oděse. Realizace probíhala ve stejný den a čas na území České republiky a Ukrajiny.

„Dvacet tři českých občanů (z toho 7 žen a 16 mužů) policisté zadrželi a 17 obvinili ze zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině a 12 z nich navíc obvinili ze zvlášť závažných zločinů podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Z těchto všech zadržených osob bylo na Ukrajině zadrženo šest osob, které budou v rámci extradičního řízení vydány do České republiky a poté také obviněny ze stejných trestných činů. Dalších 17 osob – občanů Ukrajiny – zadržela ukrajinská policie ve spolupráci s Policií ČR na různých částech Ukrajiny v rámci vlastního trestního řízení,“ doplnila Kormošová.

23. dubna 2024 14:10 Čas čtení 1:05 „Znásilněná žena je králičí bobek?“ Reakce regionální TOP 09 k Ferimu pobouřila internet „Znásilněná žena je králičí bobek?“ Reakce regionální TOP 09 k Ferimu pobouřila internet

Policisté zatím prokázali, že během roku spáchali více než 150 skutků se škodou téměř 30 milionů korun. Předpokládá se však, že skupina má na svědomí dalších několik set skutků, čímž vzroste i způsobená škoda. V současné době spis obsahuje již přes 20 tisíc listů.

„Call centrum bylo umístěno v Oděse a řízeno ukrajinským občanem. Padesátiletá žena, která byla nejprve sama falešným operátorem, měla být hlavní náborářkou nových falešných operátorů z České republiky. Zadávala inzeráty na pracovní místa, komunikovala se zájemci, poté je proškolila a zajistila jejich odjezd na Ukrajinu. Operátoři si v závislosti na své šikovnosti průměrně přišli na 80 až 200 tisíc korun měsíčně,“ dodala mluvčí.

falešní bankéři,policie, penízefalešní bankéři,policie, penízefalešní bankéři,policie, penízefalešní bankéři,policie, peníze
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse