Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
30. dubna 2024 15:09
Čas čtení 0:53

Rostoucí počet sebevražd i nedostatek psychiatrické péče. Duševní zdraví mladistvých je v Česku obrovským problémem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rostoucí počet sebevražd i nedostatek psychiatrické péče. Duševní zdraví mladistvých je v Česku obrovským problémem
Zdroj: Unsplash / Sonhador Trindade

Každé třetí dítě v deváté třídě v Česku vykazuje známky středně těžké a těžké úzkosti, čtyři z deseti dokonce středně těžké až těžké deprese. Upozornil na to nadační fond Twisten Foundation, který děsivá čísla prezentoval přímo na půdě parlamentu.

Jednání u kulatého stolu se kromě zástupců nadačního fondu zúčastnili také poslanci či odborníci z řad zdravotnictví a školství, zástupci Linky bezpečí či influencerka Johana Bázlerová.  

Sebevražda je příčinou úmrtí až čtvrtiny mladistvých

V Česku setrvale od roku 2020 prudce roste počet sebevražd mezi mladistvými. Dobrovolné ukončení života je podle Národního ústavu pro duševní zdraví příčinou čtvrtiny úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. 

„Právě závažnost situace a snaha o její řešení nás přiměly ke svolání kulatého stolu na téma Duše teenagera, úzkosti, deprese a sebevražedné myšlenky aneb Nejsi v tom sám,“ uvedla ředitelka Twisten Foundation Denisa Stránská. 

Nedostatek psychiatrické péče 

S rostoucími psychickými problémy dětí a mladistvých dramaticky stoupá také potřeba psychiatrické péče. České zdravotnictví se však potýká s nedostatkem dětských psychiatrů, lůžkové kapacity i ambulancí. Řešením by podle účastníků kulatého stolu mohly být preventivní a osvětové programy zaměřené nejen na děti, ale i na rodiče a samotné učitele. 

30. dubna 2024 11:35 Čas čtení 1:40 Dezinformace se šíří Českem. Míří proti vládě, Evropské unii i ukrajinským uprchlíkům Dezinformace se šíří Českem. Míří proti vládě, Evropské unii i ukrajinským uprchlíkům

Do diskuze přispěli také přítomní studenti a studentky, kteří se svěřili se svými problémy a obavami. Silným tématem debaty byla šikana, s níž měli přítomní buď přímou vlastní zkušenost, nebo jejich kamarádi. Jedna ze studentek se přítomným svěřila se svým příběhem, kdy byla kvůli šikaně dokonce nucena přestoupit na jinou školu. Jiní zase projevili svoji nedůvěru ke školním psychologům. Zúčastněných se ptali na konkrétní kroky, které by mohly tuto situaci zlepšit. 

Domů
Sdílet
Diskuse