Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
5. května 2024 17:50
Čas čtení 0:26

Oblíbenou lokalitu v Chorvatsku zamořili jedovatí hadi. Pokousali už čtyři lidi, místní mají obavy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Odborníci už vyzývají lidi k opatrnosti.

V turisticky oblíbeném Chorvatsku se přemnožili jedovatí hadi. Na jihu země, kde mnozí lidé z Česka tráví letní dovolenou, hadi pokousali už čtyři lidi. Místní obyvatele situace znepokojuje a odborníci již začali vyzývat k opatrnosti. Hadi se vyskytují zejména na polích, informuje chorvatský portál Svobodna Dalmacija.

Nemocnice ve Splitu turisty i místní obyvatele ujišťuje, že má dostatečné zásoby séra, které podává po kousnutí. „Chci zdůraznit, že máme protijed, každá vzdálená pobočka našeho institutu má protijed,“ řekl Andrije Babić, primář urgentní medicíny ve Vrgoraci.

Portál iMeteo upozorňuje, že v Chorvatsku žijí tři druhy jedovatých hadů – zmije severní, zmije růžkatá a zmije malá. Jejich kousnutí může být smrtelné. V Chorvatsku jsou všechny zákonem chráněny.

vretenica
Zdroj: Wikimedia Commons/Metalmike
Domů
Sdílet
Diskuse