Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. listopadu 2022 21:38
Čas čtení 2:06

Sto let od objevu Tutanchamonovy hrobky: Toto je 5 věcí, které ti ve škole neřekli

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sto let od objevu Tutanchamonovy hrobky: Toto je 5 věcí, které ti ve škole neřekli
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Od nálezu téměř nepoškozené hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Údolí králů uplynulo přesně sto let.

Přesně před sto lety, 4. listopadu 1922, nahlédl britský archeolog Howard Carter do nejslavnější hrobky na světě. Zpráva o senzačním nálezu hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Údolí králů se rychle rozšířila, změnila celou archeologii a spustila globální egyptománii. Tady je několik věcí, které bys měl*a o epochálním nálezu vědět. 

Tutanchamova hrobka byla ukryta neuvěřitelně dobře

Tutanchamonova hrobka se nacházela poblíž centra přeplněného faraonova pohřebiště zvaného Údolí králů, západně od města Théby. Na rozdíl od pohřbů v pyramidách byly tyto hrobky často zakryty, aby byly chráněny před lupiči, kteří by je mohli objevit – hrobka byla nakonec nalezena pod více než 150 000 tunami kamení.

Jen málo lidí věřilo, že hrobka skutečně existuje

Pátrání po Tutanchamonovi se účastnili jen lidé, kteří v jeho nalezení skutečně věřili. Většina tehdejších odborníků tvrdila, že každá hrobka v údolí byla buď vykradena ve starověku, nebo ji archeologové už odhalili. Podle nich byl navíc Tutanchamon bezvýznamným faraonem, neboť v dochovaných nálezech se nacházelo jen několik artefaktů nesoucích jeho jméno.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Archeolog Howard Carter se ale postavil proti převládajícímu názoru a v pátrání pokračoval. Kopal dlouhá léta, i během první světové války, a málem přišel o důvěru a financování svého anglického mecenáše, hraběte z Carnarvonu. Schody vedoucí do hrobky objevil jen několik dní po zahájení posledního roku, kdy byl hrabě ochoten vykopávky financovat.

Carter nebyl první, kdo hrobku objevil

Dveře, které Carterův tým vykopal na konci schodiště, byly zapečetěné, ale do hrobky se už předtím někdo vloupal, a to dokonce dvakrát. Ke krádežím došlo krátce po pohřbu, tedy asi 3 000 let před Carterovým objevem. Zloději ukradli většinou menší předměty, třeba drahé kamenné korálky. Starověcí úředníci po posledním vloupání omítli otvory ve vnějších dveřích a opatřili je novými pečetěmi. I vnitřní dveře byly vylomeny a znovu zapečetěny.

Carter změnil celou archeologii

Carter rozšířil techniky, které se naučil v předchozích pracích, a objevem hrobky nastavil novou laťku pečlivosti archeologie. Ještě než Harry Burton, nejzkušenější archeologický fotograf na světě, vše vyfotografoval, bylo v hrobce Carterem instalováno elektrické osvětlení, v té době novátorský nástroj srovnatelný snad jen s internetem. K jednotlivým artefaktům umístil britský archeolog i očíslované kartičky a před zabalením pokladů si pořídil podrobné poznámky a jejich náčrtky.

Egypt si své poklady udržel

Na rozdíl od mnoha jiných nálezů z Egypta poklady Tutanchamovy hrobky zemi nikdy neopustily. Lord Carnarvon očekával, že si bude velký podíl na starožitnostech nárokovat, jak bylo zvykem u většiny vykopávek. Vláda ale trvala na tom, aby vše zůstalo v Egyptě. Mohla za to nejen Carterova nepoddajná osobnost, ale také fakt, že Egypt v té době prosazoval svou nezávislost na Anglii.

Smutná třešnička na závěr

Egypt o spoustu svých starožitností přišel kvůli kolonizaci. Pro porovnání: Egyptské muzeum v Káhiře má ve svých sbírkách okolo 120 tisíc artefaktů, Britské muzeum jich má přes 100 tisíc. Petrieho muzeum (které se také nachází v Londýně) vlastní kolem 80 tisíc předmětů, Egyptské muzeum v Turíně (Itálie) má více než 30 tisíc egyptských archeologických cenností, další desítky tisíc se nachází například v USA i jinde ve světe. Bohužel, krádeže a černý obchod s těmito předměty bují i dnes. Egyptské ministerstvo pro památky v roce 2019 oznámilo, že za posledních zhruba 50 let zmizelo z jeho skladů 32 638 artefaktů.

Domů
Sdílet
Diskuse