Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
1. prosince 2022 13:07
Čas čtení 0:31

Inflace v eurozóně v listopadu klesla na 10 procent. Překvapila analytiky

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Inflace v eurozóně v listopadu klesla na 10 procent. Překvapila analytiky
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/na voľné použitie

Míra inflace se snížila například v Německu, Itálii či Španělsku. Naopak nejvyšší tempo růstu cen zboží či služeb měla tradičně trojice pobaltských zemí.

Růst inflace ve státech platících eurem se konečně zastavil. Zatímco v říjnu dosáhla hodnoty 10,7 procenta, v listopadu klesla na deset procent. Informoval o tom statistický úřad Eurostat

Růst cen zboží či služeb v eurozóně tak poprvé za rok a půl zpomalil, a dokonce výrazněji nad očekávání analytiků. Tato data budou klíčová pro rozhodování Evropské centrální banky, která se chystá zpřísnit svou měnovou politiku.

Míra inflace se snížila například v Německu, Itálii či Španělsku. Naopak ve Francii zůstala beze změny. Nejvyšší inflaci mají i nadále pobaltské státy –⁠ v Lotyšsku míra inflace podle odhadu statistiků činí 21,7 procenta, v Estonsku a Litvě pak shodně 21,4 procenta.

V eurozóně stoupají zejména ceny energií, tempo jejich růstu polevuje. V meziměsíčním srovnání dokonce zlevnily o 1,9 procenta. Zdražují také potraviny, alkohol a tabák, meziročně o 13,6 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse