Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. ledna 2023 10:16
Čas čtení 1:13

Svět si připomíná Mezinárodní den památky obětí holocaustu, vzpomínkové akce se konají i v Česku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Svět si připomíná Mezinárodní den památky obětí holocaustu, vzpomínkové akce se konají i v Česku
Zdroj: Flickr/United States Holocaust Memorial Museum/volně k užití

Zvolené datum se váže ke 27. lednu 1945, kdy Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau.

Už od začátku tohoto týdne si lidé na různých vzpomínkových akcích po celém světě připomínají Mezinárodní den památky obětí holocaustu, který připadá na pátek 27. ledna. Celosvětově se poprvé připomínal v roce 2006, v Německu se každoroční vzpomínky na oběti holocaustu začaly konat o deset let dříve. Vzpomínkové akce se konají i v Česku.

Zvolené datum se symbolicky váže ke 27. lednu 1945, kdy Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau. Největší koncentrační a vyhlazovací tábor nacisté postavili u polského města Osvětim v roce 1940.

Původně sloužil k internaci politických vězňů a válečných zajatců. Postupně ho rozšiřovali na rozlehlý pracovní a vyhlazovací koncentrační tábor pro Židy, které do něj přiváželi z celé Evropy. V táboře použili 3. září 1941 poprvé jedovatý plyn cyklon B a v plynové komoře jím zabili 600 sovětských válečných zajatců a 250 dalších vězňů. Podle odhadů historiků v táboře nacisté zabili asi 1,2 milionu lidí, většinou židovského původu.

Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holocaustu pořádají ve spolupráci se Senátem vzpomínkové setkání u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Začíná v pátek od 10:00 hodin, s projevy vystoupí kromě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), dále bývalá vězenkyně nacistického tábora Auschwitz-Birkenau Dita Krausová nebo občanská členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alica Sigmund Heráková.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Součástí letošního pamětního setkání bude výstava Neviditelné synagogy, expozice fotografií Štěpána Bartoše zobrazující místa České republiky, na kterých stávaly synagogy. Většina jich byla nenávratně zničena v letech 1938 až 1989 za nacistické a komunistické éry. Vzpomínkové setkání bude pravděpodobně živě přenášeno na ČT24. 

Domů
Sdílet
Diskuse