Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
28. ledna 2023 8:32
Čas čtení 4:52

Prezidentské volby pokračují. První den hlasovala asi polovina voličů, očekává se vysoká účast

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezidentské volby pokračují. První den hlasovala asi polovina voličů, očekává se vysoká účast
Zdroj: ČTK/Taneček David

V druhém kole prezidentských voleb v Česku hlasovala k pátečnímu večeru asi polovina voličů. Bylo to víc než před pěti lety a někde i víc než v prvním kole před dvěma týdny. Větší než v prvním kole je zatím i zájem lidí s voličskými průkazy.

V Praze volební účast podle oslovených radnic překonala k pátečním 20:00 hranici 50 procent. Nejvyšší byla v Praze 5, kde k urnám přišlo 54,7 procenta voličů, v Praze 6 to bylo o procento méně. V Praze 1, 3 a 8 dorazilo 52 procent lidí a v Praze 9 asi 50,9 procenta. Zhruba polovina oprávněných voličů odvolila ke 20:00 v Praze 2, 4 nebo 13. V Praze 12 a 14 pak registrovali účast těsně pod 50 procenty. Zjistili to zpravodajové ČTK.

27. ledna 2023 14:00 Čas čtení 5:11 Prezidentské volby: Zeman naznačil, že volil Babiše. Účast se pohybuje mezi 20 a 30 procenty Prezidentské volby: Zeman naznačil, že volil Babiše. Účast se pohybuje mezi 20 a 30 procenty

Hlas v Brně k pátečním 21:00 odevzdalo 54,41 procenta. Před pěti lety ve stejný čas přišlo 50,25 procenta voličů. Před dvěma týdny v prvním kole letošních prezidentských voleb byla účast 49,97 procenta voličů, sdělil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Také v některých středočeských městech hlasovala ke 20:00 už víc než polovina voličů. V Benešově přišlo volit 50,1 procenta voličů, v Rakovníku už hlasovalo téměř 50,3 procenta voličů. Třeba v Mělníku ale podle mluvčí radnice Aleny Matějčkové k 50procentní účasti chyběla jedna desetina procenta. V největším středočeském městě, Kladně, hlasovalo zatím v prezidentských volbách 46 procent voličů. V Příbrami před 20:00 činila volební účast 45,1 procenta. V Mladé Boleslavi hodilo do uren svůj hlas 46 procent voličů. V Berouně dosáhla volební účast zatím 48 procent, v Nymburku 48,4 procenta.

Volební místnosti se v sobotu otevřely v 8:00, hlas můžeš přijít odevzdat do 14:00. Dění kolem prezidentských voleb sleduje Refresher News nepřetržitě, s námi ti nic neunikne. Shrnutí toho nejdůležitějšího z pátku se dozvíš v tomto článku.

Do volební místnosti s lyžemi a kombinézou

Větší zájem je o druhé kolo voleb než o první podle zjištění ČTK v Libereckém kraji. Účast se dvě hodiny před sobotním uzavřením volebních místností pohybovala kolem 45 až 50 procenty. Nižší zájem je zatím například v České Lípě, naopak na frontu a čekání se musí připravit voliči, kteří se rozhodli vhodit hlas pro svého kandidáta v oblíbeném jizerskohorském středisku Bedřichov na Jablonecku. Po 20:00 tam účast dosáhla 80 procent, především díky velké účasti lidí s voličskými průkazy. „Těch už přišlo 450, zatímco místních volilo kolem 150,“ řekla na dotaz ČTK zapisovatelka tamní volební komise.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Vysokou účast mají díky turistům s voličskými průkazy také horská střediska na Šumavě. V Horské Kvildě se po zkušenostech z minulých prezidentských voleb raději dopředu zásobili větším množstvím volebních lístků. Místních voličů tam mají v seznamech 54, z nich odvolila přesně polovina. S voličskými průkazy přišlo zatím volit dalších 144 turistů, řekl Daniel Kaifer z tamní volební komise. Volební účast je tak přes 86 procent. Podle Kaifera tak už nyní hlasovalo v obci víc lidí než v jakýchkoliv jiných předchozích volbách.

V nedaleké Modravě je o volby zájem také hlavně z řad turistů. Podle Pavlíny Čadové z volební komise hlasovalo dosud v obci 30 ze 70 místních voličů a dalších 310 turistů s voličskými průkazy. I tam tak už nyní hlasovalo víc lidí než během minulých prezidentských voleb. V Plzeňském kraji na řadě míst odevzdalo hlas podle oslovených členů komisí kolem 50 procent voličů.

Babiš, Pavel.
Babiš, Pavel. Zdroj: Refresher/Úřad vlády ČR

Neobvykle vysoký zájem evidují „vyloučené“ lokality

Také v Ústeckém kraji hlasovalo ke 20:00 víc lidí než před dvěma týdny. Účast zhruba 48 procent byla proti prvnímu kolu téměř o šest procentních bodů vyšší, vyplývá z informací mluvčí hejtmanství Magdaleny Fraňkové. Neobvykle vysoký zájem je stejně jako v prvním kole v takzvaných vyloučených lokalitách, zjistila od volebních komisí ČTK. V Mojžíři v Ústí nad Labem vhodilo hlas do urny asi 23 procent obyvatel místního sídliště, informoval ve 20:30 zapisovatel komise Michal Vrbíček. V roce 2018 ve stejném okrsku za oba dny druhého kola prezidentských voleb volilo 19,98 procenta voličů. 

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Ve Zlíně činila ke 20:15 volební účast 51,76 procenta, v prvním kole ve stejném čase 46 procent. V Uherském Hradišti zatím ve volbách odevzdalo hlas 52,6 procenta voličů, před 14 dny v prvním kole jich bylo za stejnou dobu 47,8 procenta, sdělili zástupci oslovených radnic.

Výjimkou nejsou ani jižní Čechy, účast se tam kolem 21:00 pohybovala přes 50 procent a byla vesměs vyšší než v prvním kole voleb. V jednom okrsku na českobudějovické ZŠ Bezdrevská byla 58 procent, v jiném v ZŠ Máj hlasovalo přes 50 procent voličů. V Jarošově nad Nežárkou byla účast kolem 58 procent, před 14 dny tam byla koncem prvního volebního dne kolem 38 procent. V Holubově na Českokrumlovsku to bylo v sobotu večer 56 procent, Ražicích na Písecku 50 procent, také víc než v prvním kole. Na některých místech byla ale účast kolem 45 procent.

Ve městech Vysočiny ve volebních okrscích oslovených ČTK byla účast po 20:00 nejčastěji také na polovině. Někde je zatím zájem voličů podobný jako před dvěma týdny, do některých volebních místností přišlo i víc lidí než ve stejné době prvního kola. Přibližně polovina voličů už volila ve dvou okrscích v Jihlavě, v dalších dvou byla účast mezi 45 až 50 procenty. O účasti na úrovni 50 procent mluvili také zástupci volebních okrsků v Pelhřimově, Třebíči a Velké Bíteši na Žďársku.

Jak se volilo ve vsi, kde chalupařil Zeman?

V Novém Veselí na Žďársku, kde chalupařil prezident Miloš Zeman, zatím přišlo 57 procent voličů, zájem o hlasování tam je podle volební komise opět vysoký. V prvním kole volby podle Českého statistického úřadu přišlo v Novém Veselí skoro 81 procent z 1049 voličů.

26. října 2023 7:21 Čas čtení 2:27 Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku

V Karlovarském kraji se volební účast před 21:00 pohybovala mezi 50 až 60 procenty. Po otevření volebních místností se leckde tvořily fronty, komise evidovaly za první tři hodiny velký zájem. Obce na Chebsku hlásí účast přes 50 procent, podle účastníků je zájem vyšší než v prvním kole prezidentských voleb. Například v Mariánských Lázních chodí hlasovat i lázeňští hosté s voličským průkazem.

V Hradci Králové do sobotních 20:30 volilo 54 procent lidí, zatímco v druhém kole před pěti lety ve zhruba stejné době byla volební účast kolem 50 procent. V Náchodě volební účast k sobotním 20:30 činila 52 procent a v Jičíně 53 procent. Ve volebním okrsku 1002 v Základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích hlasovalo zatím 53 procent, k tomu navíc přišlo asi 37 lidí s voličskými průkazy. V hotelu UNO v Ústí nad Orlicí volilo 45 procent voličů, v Korouhvi na Svitavsku asi 55 procent.

Miroslava Chlebounová z tiskového odboru úřadu Moravskoslezského kraje uvedla, že druhé kolo voleb je v regionu stále bez komplikací. „V těchto chvílích se krajští úředníci pohybují na Opavsku a Bruntálsku, kde je volební účast odhadem přes 40 procent. Okolo 42 procent se podle odhadů druhé kontrolní skupiny krajských úředníků pohybuje účast voličů na Jablunkovsku a Třinecku,“ uvedla. Podobná čísla úředníci zaznamenali i v prvním kole. Obdobná situace je například v Karviné. „K druhému kolu prezidentských voleb dorazilo do volebních místností ke 20:30 celkem 42 procent oprávněných voličů,“ řekl mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

5. října 2023 8:00 Čas čtení 3:53 MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš? MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš?

Zájem v Olomouckém kraji se v sobotu kolem 20:30 pohyboval kolem 50 procent. Obdobně vysoký hlásili členové volebních komisí v Olomouci i v Přerově. Například na ZŠ Hranická v Přerově dosahovala účast 49 procent. „Byl to frmol, nápor a občas se tvořily i fronty, až nyní to je klidnější. Zájem byl obrovský, měli jsme přes den maximálně dvě až tři minuty prodlevy,“ řekla členka volební komise.

Na ZŠ Trávník v Přerově dosahovala účast v tuto dobu 48 procent. „Nápor byl ze začátku, tak do 16:30, poté se tempo zpomalilo. Chodí voliči napříč všemi generacemi,“ uvedla členka volební komise. V olomoucké vazební věznici ze 249 vězněných, kteří měli právo volit, nakonec odevzdalo hlas 141 lidí. Volební účast byla shodná s prvním kolem, tedy 57 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse