Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
31. ledna 2023 12:56
Čas čtení 1:43

Česko se v žebříčku boje s korupcí umístilo na 41. místě. Chybí strategie, nová vláda změnu nepřinesla, míní expert

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko se v žebříčku boje s korupcí umístilo na 41. místě. Chybí strategie, nová vláda změnu nepřinesla, míní expert
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/na voľné použitie

Česko v omezování korupce stále pokulhává, vyplývá z tzv. Indexu vnímání korupce. Jak dopadlo v mezinárodním srovnání?

Nezisková organizace Transparency International (TI) v úterý zveřejnila celosvětový Index vnímání korupce za loňský rok. Česko získalo 56 bodů ze 100 možných a umístilo se na 41. příčce ze 180 hodnocených zemí. To představuje dvoubodové zlepšení oproti předchozímu hodnocení, ale stále je to výsledek o osm bodů nižší, než je průměr Evropské unie. Organizace o tom informovala na svých webových stránkách.

Podle TI chybí českým politikům odhodlání přijímat systémové změny. Většinu protikorupčních zákonů za poslední desetiletí podle ní zákonodárci schválili spíše v reakci na evropskou legislativu a tlak mezinárodních organizací.

Podle Ondřeje Kopečného, ředitele TI ČR, ani nová vláda Petra Fialy (za ODS) v tomto ohledu nepředstavuje žádnou výraznou změnu. „Vypadá to, že se spokojila s tím, že Andrej Babiš (ANO) už není premiérem, a zapomněla, že jím zase může být,“ uvedl ředitel TI ČR Ondřej Kopečný.

Kauza Dozimetr nebo kupčení s městskými byty

„Vládní koalice zatím nenašla odvahu na novelu zcela bezzubého zákona o střetu zájmů, její návrh na ochranu oznamovatelů je jen stínem skutečně efektivního řešení a velké naděje nevzbuzují ani slabé plány na regulaci lobbingu,“ dodal k výsledku Česka v rámci Indexu vnímání korupce.

15. března 2024 13:00 Čas čtení 3:12 Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě

Za zklamání označil Kopečný i přístup vládních stran ke korupčním aférám týkajícím se jejich členů. Příkladem jsou kauzy Dozimetr či kupčení s městskými byty v Brně. Podle odborníka nenaplnily deklarovanou změnu v podobě zlepšení politické integrity v Česku, kterou vládní strany před sněmovními volbami v roce 2021 slibovaly. Nesplněné sliby politici omlouvají nutností řešit důležitější agendu.

Téměř nepatrné změny v boji proti korupci však nejsou problémem pouze Česka, ale i zbytku zemí, které Transparency International zkoumala. Podle mezinárodního žebříčku totiž až 95 procent zemí neudělalo za posledních pět let žádný progres. 

A jak vypadá globální srovnání? V boji s korupcí je letošní „jedničkou“ Dánsko, které si polepšilo o 2 body na celkových 90. O druhé a třetí místo se dělí Finsko a Nový Zéland s 87 body.

„Index vnímání korupce“ za rok 2022 –⁠ top 10 zemí

UmístěníZemě
1.Dánsko
2.Finsko a Nový Zéland
3.Finsko a Nový Zéland
4.Norsko
5.–6.Singapur a Švédsko
5.–6.Singapur a Švédsko
7.Švýcarsko
8.Nizozemsko
9.Německo
10.–11.Lucembursko a Irsko
10.–11.Lucembursko a Irsko

Zajímavostí je, že kromě prvního Dánska si všechny státy první desítky bodově pohoršily. Opačnou stranu žebříčku uzavřelo Somálsko se 12 body, předposlední příčku pak sdílely Sýrie a Jižní Súdán, obě země dosáhly 13 bodů.

Domů
Sdílet
Diskuse