Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. února 2023 10:08
Čas čtení 0:59

K volbám už jen v pátek. Ministerstvo schválilo novelu volebního zákona

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
K volbám už jen v pátek. Ministerstvo schválilo novelu volebního zákona
Zdroj: ČTK/Taneček David

Češi by brzy mohli přijít o možnost rozhodnout se, zda k volbám půjdou v pátek nebo v sobotu.

V Česku se ve všech typech voleb volí dva dny – v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Celkem je to čtrnáct hodin. Jak upozorňují EuroZprávy, Česká republika je v tomto ohledu světovou raritou. Většina zemí totiž stihne odvolit v jeden den.

To by se ale mohlo změnit. Vláda podle informací České televize (ČT) schválila novelu ústavního zákona o volbách, podle které by byly volební místnosti v Česku otevřené jen v pátek od 7 do 21 hodin. Rovněž by mělo dojít ke zjednodušení procesu vydávání voličských průkazů a ke vzniku nového informačního systému správy voleb. 

„O modernějším pojetí voleb se tu mluví už dlouho, ale nemělo to žádný výsledek. Chceme tento dluh napravit a věc dotáhnout do konce,“ uvedl pro Aktuálně.cz ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nebezpečí manipulace s hlasy vs. únava komise

Jedním z hlavních argumentů, které zaznívají pro schválení návrhu, je bezpečnost. Volební lístky totiž zůstávají mezi oběma dny přes noc ve volebních místnostech. To zvyšuje riziko, že s nimi bude někdo manipulovat. Na straně proti návrhu ovšem zase zaznívá, že bude volební komise po celém dni unavená a při sčítání hlasů po 21. hodině by mohla snáze chybovat.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Dvoudenní volby také podle politologů přispívají k vyšší účasti. Jednodenní volby už si Česko vyzkoušelo v roce 2000, účast byla tehdy ale velmi malá.


Pokud by úpravu schválila Poslanecká sněmovna a Senát, začala by platit od roku 2026, kdy budou občané volit v komunálních volbách.

Aktualizováno: 1. února 2023 ve 12:03.
Domů
Sdílet
Diskuse