Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. února 2023 11:34
Čas čtení 1:15

Pákistán zablokoval Wikipedii kvůli „rouhačskému obsahu“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pákistán zablokoval Wikipedii kvůli „rouhačskému obsahu“
Zdroj: Unsplash/Oberon Copeland/volně k užití

V minulosti už došlo k zablokování Facebooku, YouTube nebo Tinderu.

Pákistán v sobotu zablokoval internetovou encyklopedii Wikipedia. Pákistánský telekomunikační úřad (PTA) uvedl, že Wikipedie nesplnila jeho ultimátum. Encyklopedie měla podle úřadu čtyřicet osm hodin na to, aby smazala některé své materiály s „rouhačským obsahem“. Informuje o tom BBC.

Rouhání jako zbraň

Mluvčí PTA Malahat Obaid zdůraznil, že úřad na základě právních předpisů a soudních příkazů požádal Wikipedii o stažení materiálů s rouhačským obsahem. „Platformě jsme rovněž poskytli možnost se vyjádřit. Všechen rouhačský obsah ale neodstranila a vyjádření také nepřišlo,“uvedl Obaid v tiskové zprávě.

PTA zváží obnovení služeb v případě, že Wikipedie nahlášený nezákonný obsah zablokuje. Tímto krokem chce úřad „všem pákistánským občanům zajistit bezpečný online prostor v souladu se zákony“. O jaký materiál se jedná, mluvčí neuvedl.

Nadace Wikimedia, která Wikipedii provozuje, podle BBC uvedla, že zákaz Pákistáncům znemožní přístup k největšímu svobodnému úložišti znalostí. Tamní občané tak podle nadace nebudou mít přístup k informacím o pákistánské historii nebo kultuře.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

V Pákistánu, kde se většina lidí hlásí k islámské víře, platí zákon o rouhání. Píše se v něm například, že „kdo slovem nebo písemně, obrazovým znázorněním nebo jiným způsobem zneuctí svaté jméno svatého proroka, bude potrestán smrtí, doživotním vězením nebo peněžitou pokutou“.

V zemi byly už dříve zablokovány jiné platformy včetně YouTube, Facebooku nebo Tinderu. V případě Facebooku došlo v roce 2010 k zablokování kvůli sporu o internetovou kampaň vyzývající ke kreslení obrázků proroka Mohameda. Tinder zase úřady obvinily z šíření nemorálního obsahu.

Tamní bojovníci za svobodu projevu vyjádřili nad nejnovějším krokem PTA znepokojení. Domnívají se, že jde o koordinovanou snahu o větší kontrolu obsahu na internetu. „Hlavním cílem je umlčet jakýkoli nesouhlas. V mnoha případech se za tímto účelem používá rouhání jako zbraň,“okomentoval blokování platforem aktivista za digitální práva Usáma Chilji.

Domů
Sdílet
Diskuse