Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. února 2023 10:07
Čas čtení 1:10

V EU začalo platit embargo na dovoz ruských ropných produktů. Ovlivní to ceny v Česku?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V EU začalo platit embargo na dovoz ruských ropných produktů. Ovlivní to ceny v Česku?
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Podle analytiků se EU ani samotné Česko nemusí obávat nedostatku nafty.

V neděli vstoupil v platnost zákaz dovozu ruských ropných produktů, jako jsou nafta či benzin, do zemí Evropské unie (EU). Opatření má za cíl ještě více omezit příjmy Ruska z prodeje energií, a tím i jeho schopnost financovat válku proti Ukrajině. Na základě zprávy agentury DPA o tom informovala agentura TASR. 

V Česku bude situace klidná, míní analytik

Z nejnovějších údajů statistického úřadu EU Eurostat Rusko jen loni v říjnu vyvezlo do zemí Unie ropné produkty za více než 2,3 miliardy eur, z toho přibližně 558 milionů eur činil export do Německa.

O embargu se rozhodlo loni v červnu v rámci šestého balíčku sankcí EU proti Rusku v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu. Zákaz importu ruských ropných produktů navazuje na zákaz dovozu surové ruské ropy po moři, který vstoupil v platnost již 5. prosince loňského roku. Embargo ale počítá s výjimkou pro některé členské státy EU, které jsou vzhledem ke své zeměpisné poloze obzvlášť závislé na dovozu z Ruska a nemají k dispozici žádné schůdné alternativní možnosti. Mezi ty patří také Česko. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Evropské země se na embargo připravovaly a naftou se hojně předzásobily. „Příprava je intenzivní a dle mého názoru se žádného fyzického nedostatku nedočkáme. Zásobníky jsou naplněny takřka na maximální kapacitu a jsou uzavírány smlouvy s dalšími exportéry paliv,“uvedl pro server Novinky analytik XTB Jiří Tyleček.

V Česku bude podle něj situace klidná. Země totiž naftu odebírá primárně od Slovnaftu na Slovensku. Tamní rafinérie je napojená na ropovod Družba a toho se sankce netýkají. „Jen malá část spotřeby se dováží z Rakouska či Německa. Naprostá většina v ČR prodávaného dieselu se vyrábí u nás či v okolních zemích z ropy z ropovodu Družba, takže ani z tohoto pohledu by nemělo k nějakému nedostatku, který by ovlivnil cenu, dojít,“ dodal Tyleček.

Domů
Sdílet
Diskuse