Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
12. dubna 2023 12:29
Čas čtení 1:00

Itálie vyhlásila nouzový stav kvůli rostoucí migraci, trvat má půl roku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Itálie vyhlásila nouzový stav kvůli rostoucí migraci, trvat má půl roku
Zdroj: Flickr/Óglaigh na hÉireann/volně k užití

Po prudkém nárůstu počtu migrantů a migrantek překračujících Středozemní moře vyhlásila Itálie šestiměsíční nouzový stav. Současná situace podle země není udržitelná.

Podle údajů ministerstva vnitra přišlo letos do Itálie již více než 31 tisíc migrantů. Ve stejném období loňského roku jich přitom bylo přibližně 7 900.

Kromě vyhlášení výjimečného stavu vláda rovněž poskytne regionům, které se potýkají s migrační krizí na jihu Itálie, 5 milionů eur (v přepočtu zhruba 117 milionů Kč). Peníze mají financovat zřízení nových přijímacích středisek pro migranty, píše server DW.

Ministr: Řešení závisí na odpovědném zásahu EU

Opatření schválila premiérka Giorgia Meloni a její kabinet. V prohlášení po zasedání kabinetu vláda podle The Washington Post uvedla, že výjimečný stav byl považován za nezbytný, „aby se urychleně provedla mimořádná opatření ke snížení přetížení“ v centrech pro migranty. Podle vlády jsou rovněž zapotřebí nové struktury, vhodné pro repatriaci migrantů, kteří údajně nemají náležitosti pro legální pobyt v Itálii.

„Aby bylo jasno, my problém neřešíme, řešení může záviset pouze na odpovědném zásahu Evropské unie,“ komentoval rozhodnutí ministr civilní ochrany Nello Musumeci. Italská vláda ovšem stále neúspěšně naléhá na větší solidaritu ze strany ostatních zemí EU, které často neplní své sliby a nepřijímají část žadatelů o azyl.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Jak uvádí server Euractiv, o velikonočním víkendu měly italské orgány plné ruce práce při záchranných akcích na moři, kdy bylo zachráněno asi 2 000 lidí, a další záchranné operace stále probíhají. Ještě se například nepodařilo zachránit čtyři stovky lidí na palubě rybářské lodi u pobřeží jižní Itálie, která pravděpodobně vyplula z libyjského Tobruku.

Domů
Sdílet
Diskuse