Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2023 13:00
Čas čtení 3:51
Tereza Šnajdrová

Drazí muži, na vaše nahá těla ve městě není nikdo zvědavý. Nebuďte burani a laskavě se oblečte (Komentář)

Drazí muži, na vaše nahá těla ve městě není nikdo zvědavý. Nebuďte burani a laskavě se oblečte (Komentář)
Zdroj: Flickr/Maria Agrell/volně k použití
REFRESHER ČESKO
Uložit Uložené

Léto je tu a spolu se stoupajícími teplotami roste i pravděpodobnost toho, že v centru města narazíš na muže, kteří se v ulicích (nejen) Prahy promenádují nahoře bez, tedy bez trika.

Muži už dávno nemusejí na procházku Prahou nosit klobouky a ženy zase rukavičky. Tahle doba je naštěstí dávno tatam. Buďme rádi, že taková pravidla nepřetrvávají dodnes, a co se týče oblékání, máme větší možnosti než kdy dřív.

Problémem však je, že spousta mužů si tuto volnost vykládá po svém. Není tak výjimkou, že je v centru města často vidíš „nahoře bez“. Neměli bychom si ale určitou úroveň v odívání zachovat i dnes?

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Ženy nemají povinnost nosit podprsenky a muži nemají právo na sexistické poznámky KOMENTÁŘ: Ženy nemají povinnost nosit podprsenky a muži nemají právo na sexistické poznámky 13. října 2021 13:00

Nahý muž je v pořádku, žena ne

Proč si muži myslí, že je okolí zvědavé na jejich nahá těla nebo že si chceme v tramvaji sednout na sedačku, na které jen před pár okamžiky seděl zpocený „naháč“? Muže, kteří se promenádují ulicemi „nahoře bez“ kdekoli jinde než na plovárně, nelze označit jinak než za burany. 

Ruku na srdce, to, co vídáme v ulicích českých měst, není ani příjemné, ani vkusné. A pokud někdo argumentuje názorem, že když to ženám vadí, tak ať se svléknou taky, nemá pravdu. Ony prostě nemohou.

Doporučeno
Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe 17. května 2023 15:00

„Mně by se líbilo, kdyby ženy po městě chodily bez trička. Tedy ty, které si to můžou dovolit,“ dočetla jsem se v jedné z diskuzí na tohle téma. Komentář přesně ukazuje, jak je celá věc problematická. Nahaté muže totiž nikdo nesexualizuje, ale nahatá žena by okamžitě měla problém. A to nejen s uslintanými či pohoršenými pohledy, ale také se zákonem.

Mezi mužskými a ženskými bradavkami je velký rozdíl. Skutečně?

Muži podle zákona můžou chodit městem „nahoře bez“, avšak v případě, že by se k odhození trika odhodlala žena, mohla by mít zaděláno na problém. Protože mužské bradavky a ženské bradavky jsou přece něco úplně jiného, že. Vypadají sice stejně, ale stejné nejsou. Mužské bradavky totiž nebývají na rozdíl od těch ženských sexualizované. A to je ten zásadní problém.

„Veřejné pohoršení ve smyslu § 47 odst. 1 písm. c) zákona ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích, nastává v případě současného naplnění tří znaků: musí být spácháno veřejně, jednání musí subjektivně pohoršovat zpravidla více než dvě osoby, které budou tomuto jednání obvykle přítomny současně, a musí být v rozporu s tím obsahem mravnosti, na němž se společnost shoduje,“ říká zákon. Zákon nahotu ve veřejném prostoru nezakazuje, pouze dává mravnostní omezení.

Společnost, sociální sítě i televizní reklamy nám neustále vtloukají do hlavy, že ženské bradavky znamenají sex. Vymezila se proti tomu například v roce 2014 kampaň Free The Nipple, která bojovala proti internetové cenzuře a zákazům kojení na veřejnosti. Prsa a bradavky jsou podle ní nesexuální části těla a k ženám by se tak v případě nahoty mělo přistupovat stejně jako k mužům. Ač to zní jako utopie.

Dva nesmiřitelné tábory

Problematika týkající se mužů promenádujících se městem „nahoře bez“ proniká každé léto i do debat na sociálních sítích. Vášně v minulém týdnu vyvolal příspěvek na Twitteru, pod kterým se do diskuze zapojily desítky uživatelů*uživatelek. Jedni chtějí, aby muži zachovali dekorum a přestali se po ulicích promenádovat bez trika, druzí naopak odpůrce tohoto „chlupatého“ trendu kritizují.

Doporučeno
Kvíz: Vyznáš se v sexuálních fetiších? Kvíz: Vyznáš se v sexuálních fetiších? 22. března 2023 9:30

„Neučte muže, že se mají zahalit, učte ženy nekoukat. To, že jde muž po ulici bez trika, se vás nijak nedotýká a není to vaše věc. Starejte se laskavě o ženy,“ míní uživatel MuzinistaCZ. A další mu přikyvují: „Asi se tak cítí dobře a je jim to pohodlné. Myslím, že v této společnosti už neřešíme, kdo co nosí a nenosí. Nebo se pletu?“ Jenže mezi módou a buranstvím je velký rozdíl. Kdo se chce u oběda nebo v MHD koukat na nahé upocené tělo? 

Další populární argument je, že ženy by se i rády podívaly na mladé vysportované tělo. Akorát že vůbec. Tady nejde o to, jak tělo dotyčného vypadá, protože každé tělo je krásné. Jde o to, že zapomínáme na etiketu a základy slušného chování. Kam až tohle dojde? Bude za chvíli normální, že si na trávník vedle tvého jezevčíka uleví i muž, který si prostě „potřeboval odskočit“? Ale no tak.

Doporučeno
„Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) „Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) 20. července 2023 13:00

V zahraničí je za nahotu pokuta

Řada evropských států už má „naháčů“ dost a vyrazila proti nim do boje. Například Španělé přijali zákon, který nahotu v ulicích města zakazuje, a v případě jeho porušení hrozí viníkovi*vinici pokuta v přepočtu až sedm tisíc korun. Tento zákon se ostatně vztahuje také na chození po městě v plakách. „V některých částech Španělska je protizákonné být na ulici jen v plavkách či bikinách. Někde je také zakázaná holá hruď. Úřady vás v takovém případě mohou pokutovat,“ uvádí britské ministerstvo zahraničí.

Anketa:
Vadí ti muži, kteří ve městě chodí nahoře bez?
Ano, je to odporné.
Ne, jsem s tím v pohodě.
Nemám na to názor. 
Ano, je to odporné.
70 %
2100 Hlasů
Ne, jsem s tím v pohodě.
20 %
609 Hlasů
Nemám na to názor. 
10 %
285 Hlasů

K podobnému kroku se před nedávnem uchýlil také chorvatský Hvar. V městském centru zakazuje pohyb bez trička i pohyb v plavkách. Za obojí hrozí pokuta v přepočtu až 14 tisíc korun. Přísný dress code pak letos zavedla v některých oblastech také Itálie. Úředníkům vadí jak polonazí lidé, tak turisté*turistky v žabkách, za provinění můžou dostat pokutu v přepočtu až 11 tisíc korun.

 
Jiné země naopak pravidla pro nahotu rozvolňují. Například v Berlíně bylo ženám povoleno koupat se „nahoře bez“. „Úřad ombudsmana rozhodnutí vítá, protože zavádí rovná práva pro všechny Berlíňany, ať už jde o muže, ženy, nebo nebinární osoby,“ uvedla Doris Liebscher, vedoucí úřadu tamního ombudsmana. 

Musíme najít shodu

Ať už patříš do tábora lidí, kterým „naháči“ v centru města nevadí, nebo ti takové chování naopak přijde jako vrchol buranství, důležité je najít v této otázce shodu. Musíme si určit společenské hranice. Budeme nahotu regulovat a trestat ji (stejně jako zmíněné močení na veřejnosti), nebo se staneme benevolentní společností, která nahá těla přestane sexualizovat, a odhození trika bude povoleno všem bez rozdílu? To je otázka, kterou musíme vyřešit. A nebude to jednoduché. 

Doporučeno
„To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci „To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci 28. února 2023 8:00

Od diskuzních bojů za klávesnicemi ke skutečnému rozhodnutí bohužel vede ještě dlouhá cesta. Řešení tohoto problému je v Česku zatím v nedohlednu. Otázka je, jestli jsme si už na takový mezistav prostě zvykli, stejně jako na mokré fleky na tramvajových sedačkách.

Drazí muži, buďte zatím tak laskaví a přestaňte se obnažovat v ulicích měst. Ukažte světu, že máte nějakou úroveň.

Domů
Sdílet
Diskuse