Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2021 13:00
Čas čtení 3:22
Tereza Šnajdrová

KOMENTÁŘ: Ženy nemají povinnost nosit podprsenky a muži nemají právo na sexistické poznámky

KOMENTÁŘ: Ženy nemají povinnost nosit podprsenky a muži nemají právo na sexistické poznámky
Zdroj: Pexels/Maria Orlova/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Dej bradavkám svobodu!

Středa se nese ve znamení Mezinárodního dne bez podprsenky, který vznikl před více než padesáti lety v rámci osvětové kampaně pro prevenci rakoviny prsu. Mnoho žen po celém světě tak v tento den vyrazí do ulic bez podprsenek, kvůli čemuž se bohužel také mohou dostávat do konfliktů.

Starší generace to odsuzují, muži nabývají dojmu, že nám bez okolků mohou hledět na prsa a musíme se připravit i na argumenty typu „když nechceš, abych ti koukal na prsa, tak nemáš ukazovat bradavky.
 
Proč muži mohou chodit v centru města nahoře bez a jakmile se ženě pod topem tyčí bradavky, je něco špatně?

Doporučeno
Sexismus je problém i v českém rapu. Proč rapeři tak často ponižují ženy a objektivizují je? Sexismus je problém i v českém rapu. Proč rapeři tak často ponižují ženy a objektivizují je? 18. května 2021 16:30

Nikdo nemá právo komentovat tvůj vzhled

O Mezinárodním dni bez podprsenky každoročně píší i média, která k tomu často využívají slovní spojení jako „kdo se nestydí“, „tyto ženy lákaly pozornost mužů“ nebo „ženy demonstrativně odhazují podprsenky“. Opravdu je ale nutné zveličovat to, že žena vyrazí do ulic bez podprsenky? Nemyslíme si. A už vůbec si nemyslíme, že by se v souvislosti s prsy mělo používat slovo „stydět“. Někdo má prsa kulatá, jiný povislá, bradavky mohou být nevýrazné, velké, tmavě zabarvené, ale věř nám, že každého trápí něco a rozhodně by ses neměla za svá prsa stydět.
 
V souvislosti s prsy se nám nelíbí ani slovo „demonstrace“. Tady už nejde o boj o svobodu, podprsenky neodhazují jen feministky a bojovnice za lidská práva, ale všechny ženy, které v tom třeba ani nevidí hlubší smysl, ale jen potěšení. Nosit podprsenky není naše povinnost, nikdo nemůže očekávat, že to automaticky budeme dělat a nikdo by se neměl pozastavovat nad tím, že podprsenku mít nebudeme. Kritizuje tě někdo za to, když vyrazíš ven bez ponožek? Bez klobouku? Ne. A stejné by to mělo být i s podprsenkami.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104633 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse