Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2021 16:30
Čas čtení 9:49
Vojtěch Vanda

Sexismus je problém i v českém rapu. Proč rapeři tak často ponižují ženy a objektivizují je?

Sexismus je problém i v českém rapu. Proč rapeři tak často ponižují ženy a objektivizují je?
Zdroj: Prince Williams/Getty Images
HUDBA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Jak to je se sexismem ve světovém i českém hip hopu? Na otázky odpovídali odborníci i interpreti.

Sexismus, objektivizace žen v hudbě a neustálé narážky na ně jsou tématy, která jsem začal intenzivněji vnímat a hlavně si je uvědomovat až v dospívání. V momentě, kdy se člověk na to všechno při poslechu zaměří, je až s podivem, jak moc je tato problematika v textech živá. A to nemusíme mluvit pouze o moderní hudbě, ale i o verších klasických popových hvězd kterékoliv předchozí éry, o nichž se dnes mluví v kladných konotacích a působí nedotknutelným dojmem.

V tomto článku se ale každopádně budeme věnovat hudbě, která hýbe světem nyní. Rap, ať už zahraniční nebo český, je umělecká forma protkaná mužskými egy, v níž se ale dokázaly prosadit i ženy. Studiu vztahů mezi ženou a rapem se však mnoho lidí nevěnuje. Proto jsme se pokusili probádat, kde se sexismus v rapových textech vzal a co o něm říkají interpreti a interpretky.

Doporučeno
Ženský rap a Česko. Zmapovali jsme historii a vývoj českého ženského rapu Ženský rap a Česko. Zmapovali jsme historii a vývoj českého ženského rapu 4. března 2020 10:00

Sexismus v rapu je odrazem společenských vztahů

Hip hop velice brzo nabyl vícero tváří. Od věrného zpracování strádání černošských komunit v Americe se velmi rychle stal i nástrojem, v němž jedinec ukazuje svou moc. Již v počátcích se tímto silným hlasem stali hlavně muži, přičemž důkazy své maskulinity a moci vyjadřovali různě. Někdo mluvil o tom, kolik svých nepřátel zastřelil, někdo se pyšnil svými výdělky, a někdo se zase rád pochlubil, kolik žen prošlo jeho postelí

A také to může dopadnout jako zde. Zarytí fanoušci si stoprocentně pamatují refrén hitu Já ti to taky od Kapucina. Podprsenku nahoru, kalhotky dolů.

Rap každopádně sexismus v hudbě nevymyslel. „Sexismus a genderové stereotypy vázané k představám o tom, jak by se měli chovat ‚praví' muži a ‚pravé' ženy, najdeme ve všech oblastech společenského života zejména západních patriarchálních společností,“ vysvětlila REFRESHERu socioložka Anna Oravcová, která se věnuje genderovým aspektům populární hudby.

Sama má k hiphopu opravdu blízko, jelikož rap poslouchá. Pracuje například na pořadu Street Cypher na rádiu Spin. Sexismus nalezneme ve všech formách a vyjádření populární kultury, takže nelze očekávat, že se v hip hopu neprojeví, právě naopak,“  uvedla.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98462 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse