Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2023 v 15:00
Čas čtení 4:05
Tereza Šnajdrová

Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe

Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe
Zdroj: se souhlasem TV Markíza
OSOBNOSTI ČESKO INFLUENCEŘI SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Moderátorka Nikol Moravcová zveřejnila na svém Instagramu video, které slouží jako kampaň nákupní akce OnaDnes. Bohužel, snad všechno je na tom špatně. Do Refresheru dokonce volal rok 1991, že chce svou reklamu zpátky. Posíláme mu alespoň tento komentář.

Ačkoli máme květen 2023 a pocit, že ženské tělo již není (nebo by alespoň nemělo být) sexualizováno, jako tomu bylo dříve, stále se najdou tací, kteří nás nutí hledět do kalendáře, zda jsme si náhodou nespletli datum. Jednou z takových je i moderátorka Nikol Moravcová, která na svém Instagramu sdílela video ke kampani OnaDnes, v němž je snad úplně všechno špatně – od první až do poslední sekundy.

Doporučeno
Na plavkovou sezónu je moc tlustá, na dospělého člověka příliš hubená. Dvojitý bodyshaming v Survivoru (Komentář) Na plavkovou sezónu je moc tlustá, na dospělého člověka příliš hubená. Dvojitý bodyshaming v Survivoru (Komentář) 20. dubna 2023 v 7:00

Ukaž prsa. Tedy jen pokud jsi mladá

Z repráků se linou tóny písně I'm Too Sexy (1991) od Right Said Fred, do rozpálené sauny vchází Nikol Moravcová, laškovně si hladí zpocené tělo, a když jako největší hvězda z horké místnosti vyjde, recepční po ní požaduje zaplatit 100 korun. „A nějaká slevička by nebyla?“ ptá se Moravcová. „To záleží na tom, co jste ochotna pro to udělat,“ odvětí jí recepční. V tu chvíli Moravcová odhodí ručník, ukáže prsa a za použití sauny nemusí platit. 

Takový scénář je sexistický sám o sobě, obzvláště pak v době, kdy celý svět řeší stovky případů sexualizovaného násilí a bojuje za lepší postavení žen ve společnosti.

Doporučeno
Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla 12. srpna 2022 v 13:00

Aby toho však nebylo málo, Moravcová ve videu ukazuje, že takový scénář nastal před 15 lety, kdy její tělo „ještě bylo“ mladé, krásné a pevné. Vyzrálé ženy nebo nedej bože matky by svá těla raději ukazovat neměly, vyplývá z druhé části videa. V té Moravcová opět zavítá do sauny, a když tentokrát recepčnímu odhaleným ramínkem naznačí, že by ráda nějakou tu slevičku, muž za pultíkem jí se znechuceným výrazem odpoví: „Dnes ne, promiň.“

„Získat slevu je čím dál těžší, ale s OnaDnes je to pořád stejně jednoduché,“ odkazuje Moravcová na konci videa na nákupní akci OnaDnes. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikol Moravcova (@nikolmoravcova)

Stejně kontroverzní je pak i komentář, který Moravcová zveřejnila spolu s videem. „Jó, to byly časy, kdy mi říkali slečno a dostávala jsem slevu mrknutím oka. Teď už by mi ani ten ručník dole nepomohl... tak ještě že už se nemusím nikde nakrucovat a stačí si zajít do trafiky pro knížku slev OnaDnes, která je třeba v Žena a život. (...) Děkujeme za poskytnutí prostor na natáčení ve swimspace. Byla to challenge, ale je vidět, že se tam dá dobře pařit i pářit,“ napsala moderátorka. Au.

Doporučeno
Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím 25. února 2023 v 15:00

„Na téhle reklamě je špatně úplně všechno,“ zní z veřejnosti

Netrvalo dlouho a video se (oprávněně) stalo trnem v oku mnoha osob. Moravcovou kritizují za dehonestaci žen, podporování šovinismu, bodyshamingu či sexualizace žen. 

„Můžu se zeptat, kdo stojí za touhle kampaní? Respektive, z čí hlavy toto vzešlo? V dnešní době, kdy všichni řeší sto pohlaví, kauzy MeToo, tak tady je dehonestace ženského pohlaví úplně cajk. Jasně, sranda je jedna věc, umím si udělat srandu i ze sebe než dostanu hejt a zlé komentáře , tohle mě docela uráží,“ napsala na Instagramu jedna ze žen.

Doporučeno
„Jsi tlustá jako prase, nemáš žádný zadek“. Body shaming je tradiční a nebezpečný fenomén „Jsi tlustá jako prase, nemáš žádný zadek“. Body shaming je tradiční a nebezpečný fenomén 26. října 2021 v 7:00

„Na téhle reklamě je špatně úplně všechno. Ačkoliv si nemyslím, že bylo jejím záměrem někomu ublížit, chtěla bych žít ve společnosti, kde se taková věc stáhne hned, jakmile si její tvůrci uvědomí svoji chybu to se může stát, není nutné za to někoho lynčovat, můžeme se v klidu bavit o šovinismu, sexismu a bodyshamingu... a o tom, proč je to tak špatně a cringe, namísto toho, abychom to jakkoliv obhajovali a vytvářeli úzus, že dělat kampaně takhle je v roce 2023 v pořádku,“ přidala se k ní spisovatelka Radka Třeštíková.

Video se dostalo také do facebookové skupiny Everyday Patriarchy Bullshit, kde na Moravcové nenechali nit suchou. „Njn, ženská po dětech by ideálně neměla už nikdy vycházet ven, protože je automaticky děsně neatraktivní. To mě fakt bolí, tohle video,“ píší ženy. „Cítím to stejně. Co mi to říká? Splnila jsi sice svoji společenskou úlohu, porodila dítě, ale stejně tě budeme penalizovat za to, že po porodu už nejsi tak atraktivní. A tady se ještě zasmějeme tomu, že sis mohla myslet opak,“ shodují se na tom, že Moravcová tak matkám ukazuje, že jsou méněcenné. 

Aby pak lidé nemohli vyjádřit kritiku pod původním příspěvkem, Moravcová vypnula komentáře. Logický krok. Pokud nikdo nebude moci vyjádřit nesouhlas, tak jako by se nic nestalo, ne?

Doporučeno
Proč bychom se politiků měli ptát na feminismus Proč bychom se politiků měli ptát na feminismus 19. července 2022 v 13:00

Nechápete srandu, brání se Moravcová

Místo toho, aby si moderátorka po vlně kritiky posypala hlavu popelem a uznala přešlap, se na veřejnost osočila s tím, že nechápe srandu. „Toto video je vtip a nadsázka, neberte to tak vážně, některý ženy/matky, jo,“ doplnila k popisku.

Podobně pak reagovala také na negativní komentáře (reakci necháváme v původním znění, pozn. red.): „Radko, věděla jsem, že se neudržíš a napíšeš to veřejně. Tak aspoň to vysvětlím. Tvůrce jsem totiž já. Já žena matka, která tohle video vytvořila na MŮJ kanál, pro MOJE sledující, kteří mají (evidentně) z velký většiny stejný humor a video chápou jako nadsázku, protože mě znaj. Dělám si v něm srandu sama ze sebe a je nutný říct, že za tím nestojí banda nějakých šovinistických chlapů. Možná kdybych to natočila amatérsky na mobil u sebe doma, tak by ses nad tím zasmála i ty. Sama máš za sebou několik reklamních kampaní, které nebyli úplně přijaty širší veřejností a tak víš, že se prostě nemůžeš zalíbit všem. Problém nastává ve chvíli, když se začnou vyjadřovat lidi, kteří nevnímají tvojí tvorbu ze širšího kontextu, ale na to je jednoduchý řešení dát unfollow,“ vzkázala Třeštíkové.

Doporučeno
Nejsem slepice, kamarádím se raději s klukama. Jak společnost vede ženy k sebenenávisti Nejsem slepice, kamarádím se raději s klukama. Jak společnost vede ženy k sebenenávisti 24. října 2022 v 6:00

Nevíme, jestli je smutnější čistý fakt, že Moravcová reprodukuje devadesátkové stereotypy, nebo skutečnost, že si skrze ně deformovala i pohled sama na sebe a svou „nedostatečnost“ si potřebuje kompenzovat nákupními akcemi. Boj se zvnitřněným sexismem je obdobně náročný jako získat slevu v době inflace.

Získat followery je také „čím dál těžší“, není jednoduché na přeplněných feedech zaujmout, přicházet se stále novými nápady a udržet si nejen stávající sledující, ale přilákat i další. Možná je takováto bouře v diskuzích přesně něco, co Moravcové přijde s její kampaní vhod a přivede na její stránky views, nebo si alespoň získá krátkodobou pozornost. Je toho koneckonců důkazem i tento komentář.

Ale vypůjčíme si slova recepčního: „To záleží na tom, co jste ochotna pro to udělat.“ Sebeironie jistě boduje v jakémkoliv obsahu, ale sexismus, stereotypy a bodyshaming nejsou udržitelnou cestou. A jak upozornila sama Moravcová – zjednoduší nám i volbu, zda dát či nedat unfollow.

Anketa:
Je podle tebe video Nikol Moravcové vtipné?
Ne, je to hrozný cringe.
Nemám na něj názor.
Ano, hodně jsem se u toho zasmál*a.
Ne, je to hrozný cringe.
35 %
1965 Hlasů
Nemám na něj názor.
2 %
89 Hlasů
Ano, hodně jsem se u toho zasmál*a.
64 %
3577 Hlasů
Aktualizace: Text jsme po publikaci upravili tak, aby bylo zjevné, že jde o komentářový článek.
Domů
Sdílet
Diskuse