Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2021 7:00
Čas čtení 4:41
Ilona Hobzová

„Jsi tlustá jako prase, nemáš žádný zadek“. Body shaming je tradiční a nebezpečný fenomén

„Jsi tlustá jako prase, nemáš žádný zadek“. Body shaming je tradiční a nebezpečný fenomén
Zdroj: Pexels/Anna Shvets/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

S poznámkami na svoje tělo se setkávají ženy i muži.

„Tobě zase vyrostla pr*el.“ „Vždyť nemáš žádný zadek.“ „Ty asi ráda papáš, viď?“ „Najez se, vypadáš jako z koncentráku.“ Pokud ti takové poznámky něco připomínají, pak ses i ty stal/a obětí body shamingu. Šikany, kterou si mnoho lidí nepřipouští jako problém, ale může mít závažné následky

Respondentům v článku jsme změnili křestní jména. Redakce magazínu Refresher jejich pravou identitu zná.

Body shaming existuje od pradávna

Existuje jen málo lidí, kteří by se osobně nesetkali s nějakou formou body shamingu. Zesměšňování, hanobení nebo zostuzování něčího těla, které podle mínění kritika nevypadá tak, jak by mělo, může mít mnoho podob. Nejčastěji se setkáváme s body shamingem na základě tělesné váhy

Kde hledat začátky tohoto fenoménu? Podle článku Karolíny Hájkové můžeme první formu body shamingu vystopovat už v pravěku, kdy množství tělesného tuku u žen poukazovalo na dobré postavení ženy, která má dostatek jídla a je schopna donosit potomky. Podobné myšlení přetrvávalo i v renesanci, kdy se podle silnější postavy poznal urozený původ a moc elity.

Změnu přineslo 19. století s honbou za vosím pasem. Kult hubenosti a trend extrémní štíhlosti pak nastolila šedesátá léta 20. století, kdy byla za ideál krásy považována modelka Twiggy

Dnes jsou problametické obě polohy. Fat shaming, tedy zostuzování těla na základě vyšší tělesné váhy, se v médiích objevuje asi nejčastěji. Neměli bychom ale zapomínat ani na jeho opak nazývaný skinny shaming, tedy kritiku lidí, kteří jsou naopak označování jako „extrémně vychrtlí“

Když je zdrojem problému rodina

V mnoha případech jsou  podhoubím budoucích problémů rodinní příslušníci. Mnohdy stačí jediná pichlavá poznámka z dětství nebo dospívání, kterou si v sobě neseme a ovlivňuje náš život v dalších letech.

Pro třiadvacetiletou Natalii byla takovým člověkem babička, která negativně ovlivnila už svou dceru, matku Natalie. „Vyrůstala jsem s historkami o tom, jak byla mamka jako mladá hrozně hubená, a pak se něco stalo, a už taková nebyla. Jako kdyby to NĚCO, co se stalo, byla neskutečná tragédie, která změnila její život,“ vypráví Natalie s tím, že když dospívala a její tělo se přirozeně začalo měnit, stala se terčem kritiky i ona. 

Bylo mi šestnáct, když táta upravil moje fotky z dovolené, aby tam prý nebyly vidět ty moje špeky. To, že byl schopný retušovat moje tělo vlastní rodič, mě hodně poznamenalo. (Natalie)

„Začalo to nenápadnými poznámkami o velikosti kalhot, nakonec to vygradovalo do situací, kdy mi pod záminkou dobré rady sdělila, že bych měla nosit černé kalhoty, které mě udělají hubenější, zatímco džíny, co jsem tehdy nosila, mě podle ní dělají tlustou,“ pokračuje Natalie a dodává, že kvůli těmto zážitkům dodnes při návštěvách babičky řeší hlavně to, co si vezme na sebe, aby se podobným slovům raději vyhnula.

Chtěla jsem se zavděčit a zhubla jsem. Místo pochvaly mi řekli, že vypadám jako chlap a nemám žádné křivky. (Ida)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105127 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse