Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2018 17:00
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Biatlonistka Gabriela Koukalová měla deset let trpět anorexií. Během některých dnů se prý živila jen tampony namočenými ve vodě

SPORT BIATLON
Uložit Uložené

Dvojnásobná držitelka stříbrné olympijské medaile se otevřela veřejnosti se svou poruchou příjmu potravy.

V posledních dnech proběhla médii zpráva o překvapivé zpovědi české biatlonistky Gabriely Koukalové. Několikanásobná držitelka medailí z Mistrovství světa a Olympijských her se v nové knize s názvem Jiná přiznala k dlouholetým stravovacím potížím.

Od svých 17 let měla trpět anorexií. Vše údajně odstartovala tvrdá kritika ze strany trenéra juniorské reprezentace. Měl jí říci, že je „tlustá jako prase“. Prý ji také postavil před zrcadlo a řekl jí, ať se podívá, jak je to hrozné. Na závěr její jídlo vyhodil do záchodu. „Třeba to nemyslel zle. Možná to bylo jen z nedostatku znalostí psychologie a práce s mládeží,“ říká Koukalová.

Jindřich Šikola, bývalý trenér Koukalové, však taková tvrzení popřel. „Kategoricky odmítám, že bych na ni vyvíjel jakýkoliv nátlak, nebo ji dokonce, jak ona uvádí, šikanoval,“ řekl v rozhovoru pro deník Sport.

Tato negativní zkušenost měla být spouštěčem její anorexie. V knize popisuje, jak se snažila hubnout za každou cenu a jídlo, které pozřela, následně zvracela. Během některých dnů měla zvracet až osmkrát denně. Občas také po vzoru modelek pojídala odličovací tampony namočené ve vodě, což bylo její jediné jídlo za celý den.

Doporučeno
Sport v prosinci: Na závěr roku nás čeká mistrovství světa hokejistů do 20 let i pořádná porce biatlonu Sport v prosinci: Na závěr roku nás čeká mistrovství světa hokejistů do 20 let i pořádná porce biatlonu 1. prosince 2023 7:00

Po jednom záchvatu přejídání se měla snažit vyvolat zvracení pomocí kávové lžičky. Tu se jí však nešťastnou náhodou podařilo spolknout, načež ji museli vyjmout lékaři. 

I přes své problémy se jí podařilo zabodovat v roce 2014 na olympiádě v Soči, kde získala dvě medaile. Tou dobou už měl být její stav lepší, po konci her však měla nabrat 11 kilo a do potíží upadnout znovu. 

Pomoci jí měl až její manžel v roce 2015, kdy si s ním o svých problémech otevřeně promluvila. Zavést jí měl k odborníkovi na výživu, Richardu Pflegerovi. Profesionální terapie zabrala a biatlonistka se postupně naučila potíže zvládat. 

Podle Pflegera nebyla anorektičkou, ale spíš bulimičkou, což je nemoc spočívající v záchvatovém přejídání a úmyslném zvracení potravy. 

Před začátkem sportovní sezóny 2015/2016 se Koukalová měla uzdravit. V tomto ročníku se jí podařilo vyhrát Velký glóbus Světového poháru i titul mistryně světa. Letošní Olympijské hry v Jižní Koreji však vynechala kvůli bolestem lýtek. Podle Pflegera mohlo jít o problém psychosomatického původu

Oznámila tedy předčasné ukončení sezóny a její návrat je do budoucna nejistý. O svých potížích s příjmem potravy se prý rozhodla promluvit proto, aby varovala ostatní. „Nechci, aby se další mladí sportovci stali oběťmi vlastní nevědomosti.“

Doporučeno
KVÍZ: Biatlon je tady. Pamatuješ si největší české úspěchy? KVÍZ: Biatlon je tady. Pamatuješ si největší české úspěchy? 25. listopadu 2023 14:00

Přiznání Gabriely Koukalové o potížích s příjmem potravy, které měly trvat deset let, však stihly vyvolat i řadu pochyb, a to i ze strany jejího bývalého trenéra. Podle některých má jít jen o reklamu na její právě vycházející knihu a zpochybňován je i fakt, že by s takto rozsáhlými problémy dokázala vyhrát tolik soutěží. 

Ve své knize se mimo jiné rozepsala také o vztazích v biatlonovém týmu. Nejvíce v ní kritizuje Veroniku Vítkovou, ta jí podle textu v biografii po zisku medaili většinou ani nepogratulovala a úspěch jí nepřála. Ostatní závodnice se Vítkové měly držet a stavět se na její stranu právě proti Gabriele Koukalové. 

Domů
Sdílet
Diskuse