Untappd je platforma pro milovníky piva, kde mohou hodnotit jednotlivé kousky, které si vychutnali v hospodách nebo donesli domů v plechovce a vypili u televize.
V tomto seznamu se podíváme na 10 nejlépe hodnocených piv, která vznikla v českých pivovarech. Seznam byl vytvořen podle ocenění Community Awards 2024 platformy Untappd a mohl by někoho z vás šokovat. Ležáky velkých pivovarů na něm člověk nenajde, a dokonce se tam nenachází ležák ani jeden. Oblíbený Plzeňský Prazdroj zaujal až 18. místo. Rozmanitost oblíbených pivních stylů ale není velká a je na výběru vidět, že mají Češi k alkoholu blízko.
Jak by se Babula ze seriálu Hospoda popasoval s dvaceti kousky těch piv, která najdeš na prvních příčkách, by nás zajímalo všechny. A jestli by mu nějaké vůbec chutnalo, zůstane taky záhadou.
10. Baltic Porter - Pivovar Strahov
Pivní styl: Porter - baltic
„Silné komplexní tmavé pivo s tóny praženého sladu, karamelu, sušeného ovoce a jemného nádechu čokolády,“ píše o svém pivu pivovar z pražského Strahova. Pivní styl porter jsou tmavá, silně chmelená a spodně kvašená piva, která se začala vařit v 18. století, zejména v Anglii, Prusku nebo v Pobaltí. U nás v Česku vařil tradičně svůj Porter Pardubický pivovar, ten strahovský je ale podle pivařů prostě lepší.
9. Coconut Tiramisu Barley + Wheat Wine 2024 - Zichovec
Pivní styl: Barley Wine
Pivní styl Barley Wine může člověka zmást, že se nejedná o pivo, ale o víno. Opak je ale pravdou. Barley Wine je jedním z nejmladších druhů svrchně kvašeného piva, typicky s vysokým obsahem alkoholu. „Tento blend dvou sudů ječného a dvou sudů pšeničného vína jsme po 30 měsících ve dřevě nablendovali do jednoho tanku a ochutili kokosem a amarettem, tak abychom přiblížili chuť italského dezertu Tiramisu,“ píše o svém pivu Zichovec.
Coconut Tiramisu Barley + Wheat Wine 2024 je na obrázku uprostřed s fotografií Jakuba Soukupa.
8. Here And Now: Cherry - Métaphore
Pivní styl: Wild ale
Nejdřív si povíme, co je to wild ale a jak vzniká. Klasické ležáky vznikají spodním kvašením, kdy kvasinky klesají ke dnu. IPA a APA vznikají svrchním kvašením, kdy kvasinky kvasí na povrchu. Při obou stylech se ale kvasinky do piva přidávají v pivovaru. Wild ale vzniká spontánním kvašením, kdy se do piva dostávají divoké kvasinky ze vzduchu a s nimi i náhodné mikroorganismy, vyskytující se v okolním prostředí. „Here And Now: Cherry je pivo chlazené a spontánně kvašené v dubovém sudu po dobu 16 měsíců a dále zrající na místních bio višních po dobu 12 měsíců. Různé odrůdy bio třešní dodávají pivu komplexní ovocnou chuť a dlouhé zrání mu propůjčuje hlubokou, bohatou chuť.“
7. Vanilla Coffee Stout 2023 - Zichovec
Pivní styl: Imperial stout
„Pečlivě vyvážená kombinace kávy a vanilky obohatila tento blend dva roky stařených imperiálních stoutů a přináší vám tak velmi jemný, ale zároveň intenzivní zážitek, který vám možná bude připomínat irskou kávu,“ popisuje pivovar Zichovec svůj další zápis v našem TOP 10, a přestože stout můžete mít spojený s irským Guinnessem a oni zmiňují irskou kávu, tak tenhle stout má původem od Irska daleko. Původní Imperial stouty byly vytvořeny pro ruský trh ke konci 18. století a byly typické právě svou kávovou chutí a vysokým obsahem alkoholu.
Celá série Imperial stoutů od Zichovce a Vanilla Coffee nejvíc napravo.