6. Signata 23 - Fenetra
Pivní styl: Farmhouse ale - Saison
Fenetra se při vaření piva inspiruje starými pivními tradicemi s moderními experimenty a právě jejich Signata 23 je přesně to. „Broskvový farmhouse se 300 gramy lokálních broskví na litr. Zrání ve dřevěných sudech za přítomnosti divokých kultur rodu brettanomyces tomuto pivu propůjčuje hluboké prokvašení a komplexní divokou – takzvaně funky chuť,“ píše o svém výtvoru pivovar a funky chuť to doopravdy má.
5. Qvevri Reserva - Métaphore
Pivní styl: Wild ale
Češi si asi rádi vychutnávají spontánně kvašená piva a Qvevri Reserva je velká specialita. Gruzijské Qvevri je tradiční gruzínská nádoba z pálené hlíny, která se používá k výrobě vína. Je to klíčový prvek jedné z nejstarších vinařských tradic na světě – v Gruzii se víno tímto způsobem vyrábí už více než 8000 let. Qvevri Reserva od pivovaru Métaphore se skládá ze směsi spontánně kvašených piv, která zrála po dobu 1 roku v qvevri s organickými hrozny odrůdy Riesling a dalších 2 a půl roku v dubových sudech pro maximální zjemnění chuti.
4. Many Worlds Conundrum - Many Worlds
Pivní styl: Wild ale
Wild ales dominují tomuto žebříčku, ale Conundrum od unhošťského pivovaru Many Worlds je posledním zápisem tohoto pivního stylu. „Zlatavý mok, který zrál nejprve tři roky v dubových sudech a poté s přibližně 400 gramy moravských meruněk na litr piva další dva roky,“ popisuje pivovar svůj výtvor. Výsledkem je vybalancovaná kyselost s plnou meruňkovou chutí.