Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2023 8:00
Čas čtení 9:55
Tereza Šnajdrová

„To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci

„To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Žena ≠ chtíč zplodit děti a založit rodinu. Své o tom ví tyto tři ženy, které dobrovolně podstoupily sterilizaci.

Některé ženy cítí jasné poslání – založit rodinu a stát se matkou. Jiné naopak od útlého věku vědí, že děti nechtějí. Později v životě se rozhodnou pro dobrovolnou sterilizaci. Jedná se o zákrok, během kterého se přeruší, uzavřou nebo odstraní vejcovody a ženy, které jej podstoupí, se stanou neplodnými. Se třemi ženami jsme si povídali o tom, proč se rozhodly pro dobrovolnou sterilizaci a jak tento zákrok ovlivnil jejich život.

Doporučeno
„Poslední den mého života byl den před synovým narozením.“ Rodičovství není pro každého aneb když matky litují „Poslední den mého života byl den před synovým narozením.“ Rodičovství není pro každého aneb když matky litují 4. srpna 2022 11:00

Jana: Děti mi nepřijdou krásné, ale odporné. To, že mám vagínu, automaticky neznamená, že musím rodit

Jana pochází z Prahy, je jí 36 let a pro sterilizaci se rozhodla z osmi důvodů. O alternativních formách ochrany před otěhotněním nepřemýšlela, neboť nejsou tolik spolehlivé. S postupem věku si čím dál více uvědomovala, že děti mít nechce. „Přerušovaný styk není 100% a nechci do sebe cpát hormony jen proto, aby si chlap mohl vesele a bez obav stříkat,“ sdělila Refresheru.
 
Dalším z důvodů je absence mateřského pudu. „Děti mi nepřijdou krásné, ale odporné. Necítím mateřský pud k lidským mláďatům. Naopak ke zvířecím ano – a silný. Při představě, že kojím, se mi zvedne žaludek. Celý proces zrození mi přijde nechutný a nechci tohle nikdy provést svému tělu,“ popsala své pocity.

Pro chlapa mít dítě znamená orgasmus a pak možná hraní si s dětmi. Naproti tomu ženská to celé oddře, zničí si tělo a pak celý život posluhuje dítěti a chlapovi.

Jana také odmítá stereotypní předpoklad společnosti, že každá žena musí mít dítě. „Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla pro sterilizaci, je také feminismus. To, že mám vagínu, automaticky neznamená, že musím rodit. Pokud by můj chlap chtěl děti, ať si je odnosí sám. Je hrozně nefér, že pro chlapa mít dítě znamená orgasmus a pak možná hraní si s dětmi. Naproti tomu ženská to celé oddře, zničí si tělo a pak celý život posluhuje dítěti a chlapovi,“ míní Jana.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Další důvody, které stojí za jejím rozhodnutím, jsou také ekologie, finanční situace a zdravotní důvody. „Planeta je přemnožená. Nevidím důvod, proč bych měla na svět přivádět dalšího konzumenta přírodních zdrojů, je nás už 8 miliard, bez mého dítěte fakt nevymřeme. Pokud bych někdy mermomocí chtěla mít za někoho zodpovědnost a o někoho se starat, adoptuji dítě z útulku. Stejně jako všechna svá zvířata. K mému rozhodnutí mě přivedla také finanční situace. Domnívám se, že rodič je zodpovědný za zajištění potomka až do jeho osamostatnění. Vzhledem k tomu, že nemám dostatečné finanční rezervy nebo majetek, který bych mohla prodat a žít z něj několik let, nehodlám si na krk uvazovat nesamostatnou osobu, která by na mně byla závislá. Co se zdravotních důvodů týče, moje matka má po těhotenství zničené břicho striemi, prsa do půli břicha, zkažené zuby. Nevidím důvod, proč bych si měla zničit tělo pro někoho jiného. Notabene, když chlap pro to neudělá nic, jen vystříkne,“ pokračovala Jana.
 
Jana si za svým rozhodnutím plně stojí. Nechce přijít o svůj životní styl, je přesvědčená o tom, že by nebyla dobrou matkou, že by své dítě buď nenáviděla, nebo obviňovala z toho, co všechno kvůli němu nemůže, ale částečně má také obavy, že by jej naopak udusila opičí láskou, když by jej chtěla ochránit před celým světem. Tak či onak, dítě pro ni není dobrou variantou.

Jsem si jistá, že své teoretické děti miluji a to nejlepší, co pro ně mohu udělat, je, že je nepřivedu na tento svět a tím je ušetřím všeho zlého, co pro ně chystá.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 131519 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Jana po zákroku cítí.
  • Kolik zákrok stojí a jak probíhá rekonvalescence.
  • Další příběhy žen, které podstoupily sterilizaci.
  • Jaká jsou rizika zákroku.
  • Co musí žena splňovat, aby jej mohla podstoupit.
Domů
Sdílet
Diskuse