Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
14. dubna 2023 13:28
Čas čtení 0:50

Nový volební průzkum Medianu: ANO by drtivě zvítězilo ve volbách do Sněmovny i v březnu, jak si vede pětikoalice?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový volební průzkum Medianu: ANO by drtivě zvítězilo ve volbách do Sněmovny i v březnu, jak si vede pětikoalice?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Vysoké volební preference si drží hnutí Andreje Babiše od minulého roku. V březnovém volebním průzkumu získalo ANO 34,5 % hlasů, druhá ODS pouze 15,5. Do Poslanecké sněmovny by se dostalo šest stran a hnutí.

Kromě výše zmíněných by se do Sněmovny dostalo i hnutí Tomia Okamury SPD s 10 %, které přeskočilo Piráty s 8,5 %. Na pátém místě by do Poslanecké sněmovny šli Starostové se ziskem o půl procenta menším. Stranickou prezenci v parlamentní komoře by uzavřelo TOP 09 s 5 % hlasů. 

14. dubna 2023 11:00 Čas čtení 0:59 Zemřela „šiřitelka nepravdivých informací“ a bývalá poslankyně Jana Lorencová Zemřela „šiřitelka nepravdivých informací“ a bývalá poslankyně Jana Lorencová

„Volební potenciál u hnutí ANO je na stejné úrovni jako jeho modelové preference (34,5 %), voličské jádro ANO je na vysoké úrovni (26,5 %). Vysoký volební potenciál mají dále ODS (18,5 %), STAN (15,5 %) a Piráti (14,5 %). Volební potenciál SPD mírně vzrostl na 12 %,“ komentoval výsledky Median. Preference Babišova hnutí se drží nad 30 % od podzimu minulého roku a dále stoupají.

Do Sněmovny by se ale například nedostali křesťanští demokraté se ziskem 4 %, sociální demokraté se 4 % ani komunisté se 3 %. Na druhou stranu, pokud by se strany aktuální vládní koalice daly dohromady, v součtu by měly 41 % potenciálních voličů. 

14. dubna 2023 6:00 Čas čtení 4:16 Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat

V březnu by se voleb zúčastnilo 63,5 % voličů, 14 % by příchod k volbám zvážilo. Volební účast ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021 byla 65,43 %.

Metodologie agentury Median:

Velikost vzorku: 1006 respondentů ve věku 18 a více let
Termín dotazování: 2. března – 3. dubna 2023
Metoda sběru dat: osobní dotazování vyškolenými tazateli s využitím laptopů (CAPI), dotazování nezastižitelných skupin online (CAWI)
Výběr respondentů: kvótní výběr v náhodně vybraných oblastech ČR
Domů
Sdílet
Diskuse