Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
19. dubna 2023 14:14
Čas čtení 1:14

Příspěvky pro OSVČ: nech si přidat na vybavení kanceláře

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Příspěvky pro OSVČ: nech si přidat na vybavení kanceláře
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Vykonáváš samostatnou výdělečnou činnost a potřebuješ vybavit pracoviště? Čti dál!

Pokud si potřebuješ jako živnostník vybavit místo k práci, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) ti může poskytnout tzv. „příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa (SÚPM) pro výkon SVČ“. Požádat o něj ale mohou i uchazeči či uchazečky o zaměstnání, kteří jsou vedeni v evidenci ÚP ČR a chtějí se tímto způsobem vrátit na trh práce. Detailní návod poskytuje ministerstvo na svém webu.

Příspěvek můžeš použít na nezbytně nutné vybavení. Pozor, to ale můžeš zakoupit až po případném uzavření dohody o poskytnutí příspěvku – a pod podmínkou, že jej po celou dobu účinnosti dohody neprodáš. 

Komu může vznikat na příspěvek nárok?

1) žadatel*ka bude vykonávat SVČ minimálně po dobu sjednanou v dohodě
2) žadatel*ka prokáže splnění zákonných podmínek podle § 118 zákona o zaměstnanosti doložením:
–⁠ dokladu o zřízení účtu u peněžního ústavu
–⁠ potvrzení finančního úřadu a celního úřadu, že nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky
–⁠ potvrzení své zdravotní pojišťovny, že nemá nedoplatek na pojistném a na penále na veřejné zdravotní pojištění a
–⁠ potvrzení správy sociálního zabezpečení, že nemá nedoplatky na pojistném a na penále na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti

Tato potvrzení si může vyžádat ÚP ČR s tvým souhlasem. Pokud máš jako žadatel*ka nedoplatky, musíš prokázat, že máš sjednán splátkový kalendář a splátky řádně hradíš (případně máš-li povoleno posečkání daně).

Co se bude prověřovat?

Úřady budou u žadatele*žadatelky prověřovat, zda je na trhu obtížně umístitelný*á; zda má dobře zmapovanou poptávku po zboží či službě, kterou chce nabízet; zda má daný podnikatelský záměr předpoklady k životaschopnosti; zda je žadatel*ka k výkonu činnosti zdravotně způsobilý*á.

A jak o příspěvek žádat? Jednoduše. Stačí podat písemnou žádost. Formulář najdeš zde.

Refresher ti přináší celou sérii článku, ve kterých ti vysvětluje, na jaké příspěvky či slevy máš nárok, aby ti nic neuniklo. Tady si spočítej, jestli máš nárok na příspěvek na bydlení, tady se podívej, jestli ti stát nepřidá na dojíždění do práce. 
Domů
Sdílet
Diskuse