Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
24. dubna 2023 18:48
Čas čtení 0:43

Jdeš na medvědí česnek? Pozor, ať neskončíš v nemocnici na JIP jako dvě ženy na Kroměřížsku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jdeš na medvědí česnek? Pozor, ať neskončíš v nemocnici na JIP jako dvě ženy na Kroměřížsku
Zdroj: Unsplash/Olga Kononenko/volně k užití

Dvě ženy z Kroměřížska si v pondělí vyrazily na sběr medvědího česneku a zaměnily ho s ocúnem. Ten je ale jedovatý a obě ženy skončily v nemocnici. Jedna z nich zůstává na jednotce intenzivní péče.

Kroměřížská nemocnice v pondělí přijala dvě pacientky po otravě ocúnem, který si spletly s medvědím česnekem. Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna již byla přemístěna na standardní oddělení, druhá zůstává na jednotce intenzivní péče. Pro ČTK to uvedla mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

23. dubna 2023 17:17 Čas čtení 1:05 Důchodce zaplatil skoro půl milionu za cestu kolem světa. Loď ho v polovině cesty nechala na jedné ze zastávek Důchodce zaplatil skoro půl milionu za cestu kolem světa. Loď ho v polovině cesty nechala na jedné ze zastávek

První známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem. U dětí se příznaky projevují později. „Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ uvedl primář interního oddělení Pavel Třeštík. Lidé, kteří ocún omylem požijí, by měli podle primáře okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a volat sanitku.

Medvědí česnek je podobný i další známé rostlině

„Listy medvědího česneku chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér. Medvědí česnek se však bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné, požití může mít až fatální následky,“ uvedla mluvčí.

20. dubna 2023 12:00 Čas čtení 5:37 Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř? Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř?

Podle mluvčí Kroměřížské nemocnice je případ ojedinělý. V posledních dvaceti letech byl pacient kvůli otravě ocúnem v nemocnici jen v roce 2017.

Ocún.
Ocún. Zdroj: Wikimedia Commons/AnRo0002
Medvědí česnek.
Medvědí česnek. Zdroj: Wikimedia/Dietrich Krieger/na voľné použitie
Domů
Sdílet
Diskuse