Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
27. dubna 2023 12:24
Čas čtení 1:00

VIDEO: Podívej se, jak zasahuje Daňová Kobra. Podezřelý si ani nestihl obléct kalhoty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Podívej se, jak zasahuje Daňová Kobra. Podezřelý si ani nestihl obléct kalhoty
Zdroj: Police ČR

Policisté z národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) minulý týden zasahovali proti organizované zločinecké skupině, která se podílela na krácení daně z přidané hodnoty.

Během akce bylo zadrženo 25 podezřelých osob, načež 17 z nich kriminalisté obvinili z účasti na organizované zločinecké skupině, krácení daní, poplatků a podobných povinných plateb a z legalizace výnosů z trestné činnosti. Policie o tom informovala na svém webu.

Po zásahu byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky ve všech kancelářích užívaných skupinou po celé ČR, při kterých policisté nalezli nelegálně držené střelné zbraně, hotovost v české i zahraniční měně v řádech několika milionů korun, šperky a hodinky.


Trestné činnosti se organizovaná skupina dopouštěla od srpna 2021 do současnosti. Jménem krycích společností vytvářela za provizi pro skupinu zájemců fiktivní faktury a umožnila tak odběratelům tzv. fiktivního plnění zkrátit daň.

Prostřednictvím smyšlených společností zájemcům ušetřili na daních a sobě vydělali

Jako předmět fiktivních plnění na fakturách pro odběratele měly být uváděny zejména služby dle jejich požadavků. Zahrnutím fiktivních faktur do účetnictví odběratelských společností došlo ke zkrácení DPH, jinými slovy společnosti nelegálně „ušetřily“ na dani.

K zastření této činnosti byla založena celá řada bankovních účtů, na které měly být převáděny finanční prostředky. Ty poté měly být v hotovosti vybírány a vraceny zpět odesílatelům. Tímto jednáním podle závěrů policie docházelo k legalizaci výnosů z trestné činnosti, prostřednictvím které se pachatelé obohatili minimálně o 30 milionů korun.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným tresty odnětí svobody až na 13 let.

Domů
Sdílet
Diskuse