Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
27. dubna 2023 17:47
Čas čtení 0:36

Záhadný československý haléř z roku 1924 byl vydražen za 1,5 milionu korun. V čem spočívá tajemství této mince?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Záhadný československý haléř z roku 1924 byl vydražen za 1,5 milionu korun. V čem spočívá tajemství této mince?
Zdroj: Macho & Chlapovič

Vzácný pětihaléř z roku 1924 byl vydražen v rámci jubilejní 30. aukce za 1,5 milionu korun. Mince je však zahalená tajemstvím. Nejdražším vydraženým kouskem je pětidukát z roku 1675.

Vyvolávací cena pětihaléře byla 705 tisíc. Jde o nejzáhadnější československou oběhovou minci, jelikož není zcela jasné, proč byla vyřazena. Vyplývá to ze zprávy aukčního domu Macho & Chlapovič, kterou má Refresher k dispozici.

23. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích? KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích?

„Naše výroční 30. aukce byla velmi úspěšná. Zaznamenali jsme rekordní účast, zájem o numismatické předměty neustále roste,“ okomentoval Elizej Macho, spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič. Zmíněný haléř je opředen tajemstvím. V roce 1924 totiž neměla být žádná plánovaná ražba této mince. I tak se na trhu objevuje pár pětihaléřů z tohoto roku.

Podobný haléř se vydražil například v roce 2010 za půl milionu. Vyvolávací cena byla 220 tisíc. Těchto mincí existuje pouze několik desítek.

Nejdražší kousek na aukci stál 7,3 milionu korun

Nejdražším kouskem, který mohli zájemci vydražit, byl pětidukát Leopolda I. z roku 1675. „Kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem v plochách měl vyvolávací cenu 4,7 milionu korun. Cena v aukci dosáhla 7,33 milionu korun,“ zmínil Macho.

Zpět
Sdílet
Diskuse