Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
2. května 2023 16:10
Čas čtení 1:12

Nepřijali tě na střední školu? Ode dneška můžeš podat odvolání, ukážeme ti, jak na to

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nepřijali tě na střední školu? Ode dneška můžeš podat odvolání, ukážeme ti, jak na to
Zdroj: Pexels.com

Neúspěšní uchazeči a uchazečky, kteří se po přijímacích zkouškách nedostali na svou vybranou střední školu s maturitou, nemusí hned zoufat. Proti rozhodnutí o nepřijetí se mohou odvolat. Co vše má odvolání obsahovat?

Pokud žáci nebo žákyně nebyli přijati na střední školu, přijde jim poštou rozhodnutí o nepřijetí ke studiu. Proti němu se ale můžou odvolat. Termín podávání písemného odvolání letos začíná od úterý 2. 5. 2023. Zároveň platí, že neúspěšní uchazeči a uchazečky na SŠ se mohou odvolat až do tří pracovních dní od doručení rozhodnutí o výsledku zkoušek. Informuje o tom Cermat

Vzor odvolání není stanoven, Cermat ale na svých stránkách doporučuje uvádět minimálně níže uvedené náležitosti:

  • Název školy a její adresa (odvolání se zasílá řediteli či ředitelce školy);
  • datum;
  • odvolání proti nepřijetí ke studiu;
  • odvolávám se proti rozhodnutí o nepřijetí mého syna / dcery (jméno a příjmení) ke studiu na (název oboru vzdělání a případně kód oboru). Je možné uvést i důvody, pro které je odvolání podáváno;
  • podpis zákonného zástupce nezletilého žáka či žákyně;
  • jméno zákonného zástupce nezletilého žáka či žákyně;
  • adresa, na kterou má být rozhodnutí o odvolání zasláno. Za nezletilé uchazeče či uchazečky podává odvolání zákonný zástupce, zletilí pak podávají a podepisují odvolání sami.

Přijímačky na SŠ z matematiky dopadly letos hůř než loni

Letos se dohromady přihlásilo 116 031 dětí, tedy o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé. Cermat uvedl, že zájemců a zájemkyň o studium bude nejspíš tradičně víc než přijatých.

4. května 2024 11:00 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny?

Přijímací zkoušky na čtyřleté obory se konaly 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Výsledky jednotných zkoušek dostaly školy od Cermatu 28. dubna. Ředitelé a ředitelky škol mají pak povinnost informovat o pořadí a o přijetí či nepřijetí do 3. května.

A jak letos dopadly přijímací zkoušky? Zatímco v češtině byly letošní děti podobně úspěšné jako jejich vrstevníci o rok dříve, v matematice dopadly hůře. Proti loňskému roku je letos průměr v češtině o 0,1 % horší a v matematice o 5,6 % horší. Více jsme tě informovali v samostatném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse