Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
2. května 2023 18:40
Čas čtení 0:39

Sympatie Čechů a Češek k ruské národnosti klesají. Hůř ale vnímají jiné dvě menšiny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sympatie Čechů a Češek k ruské národnosti klesají. Hůř ale vnímají jiné dvě menšiny
Zdroj: Unsplash/Cytonn Photography

Sociologický ústav Akademie věd poukázal na vztah české veřejnosti k národnostním skupinám, které žijí v České republice.

Válka na Ukrajině se odrazila v nárůstu antipatií českých občanů k ruské menšině. Oproti roku 2020 se procento lidí, kteří v pravidelném šetření Sociologického ústavu Akademie věd (CVVM) uvedli, že je jim nesympatická, zvýšilo o 14 procentních bodů. Tedy ze 34 procent na 48 procent.

Studie od začátku února do poloviny března sledovala, nakolik jsou Čechům a Češkám sympatické národnostní menšiny. Vzorek se skládá z 861 respondentů a respondentek.

CVVM
Zdroj: CVVM

Sympatie vůči Ukrajincům a Ukrajinkám jsou oproti tomu nejvyšší za posledních deset let, i když od vypuknutí války se zlepšily pouze mírně. Vztah k Rusům i Ukrajincům je podle šetření do značné míry podmíněn konkrétními sociodemografickými faktory. Například nárůst sympatií k ukrajinské národnosti v Česku je podle šetření nejvíce patrný u mladých lidí a pak také u lidí s vysokoškolským vzděláním.

Největší antipatie u českých obyvatelů však kromě ruské komunity vyvolává také romská a arabská. Vnímání obou skupin se oproti předchozím obdobím ale zlepšilo. Naopak nejvíce sympatickou národnostní skupinou v Česku jsou lidé pocházející ze Slovenska a Vietnamu.

Domů
Sdílet
Diskuse