Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová ČTK
4. května 2023 8:49
Čas čtení 0:33

Petr Fiala se ohradil proti slovům guvernéra ČNB a uvedl, kdo je podle něj zodpovědný za inflaci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Fiala se ohradil proti slovům guvernéra ČNB a uvedl, kdo je podle něj zodpovědný za inflaci
Zdroj: Úřad vlády ČR

Předseda vlády sdělil, že za inflaci je zodpovědná především ČNB. Podle jeho slov by centrální banka mohla proti inflaci udělat víc.

Premiér Petr Fiala (ODS) zpochybnil slova guvernéra České národní banky Aleše Michla o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu. Informuje o tom ČTK. Premiér v rozhovoru pro CNN Prima News sdělil, že za inflaci je zodpovědná především ČNB. Její guvernér by neměl házet vinu na vládu, komentoval. Naznačil, že centrální banka by mohla proti inflaci udělat víc.

Rychlejší snižování inflace je hlavně rolí ČNB, míní Fiala

„Pokud nevznikne důvěryhodný konsolidační balíček a nebude patrná snaha o zodpovědné rozpočty, bude ČNB nucena zvýšit úrokové sazby,“ sdělil Michl ohledně vládního balíčku ke konsolidaci veřejných financí. Ten chce vláda představit v polovině května.

2. května 2023 21:16 Čas čtení 4:37 „Na mrtvé planetě není vyrovnaný státní rozpočet.“ Studenti v Praze okupují prostor před ministerstvem „Na mrtvé planetě není vyrovnaný státní rozpočet.“ Studenti v Praze okupují prostor před ministerstvem

Podle Fialy je rychlejší snižování inflace především úkolem ČNB. Vládě podle něj nepřísluší komentovat kroky centrální banky. „Pokud ale vyzývá pan guvernér vládu k tomu, aby konala, tak já říkám, že koná, a ptám se, jestli dostatečně koná také ČNB,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse