Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
6. května 2023 15:35
Čas čtení 0:52

VIDEO: Takhle vypadá peklo na zemi. Rusko podle Ukrajinců používá v Bachmutu fosforovou munici

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Takhle vypadá peklo na zemi. Rusko podle Ukrajinců používá v Bachmutu fosforovou munici
Zdroj: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin, AP, TASR

Použití této munice je v civilních oblastech považováno za válečný zločin.

Ukrajinská vláda obviňuje ruskou armádu, že při útocích na obléhané město Bachmut používá fosforovou munici. Tamní ministerstvo obrany v této souvislosti zveřejnilo záběry z dronu, na kterých vidíme rozsáhlé požáry a pravděpodobně i padající bílý fosfor. Ze záběrů není jasné, kdy se zmíněný útok odehrál.

6. května 2023 14:05 Čas čtení 0:25 Obrazem: Takto probíhala korunovace Karla III. Podívej se na snímky ze slavnostního obřadu Obrazem: Takto probíhala korunovace Karla III. Podívej se na snímky ze slavnostního obřadu

Podle BBC sice zbraně obsahující bílý fosfor nejsou zakázány, nicméně jejich použití v civilních oblastech je považováno za válečný zločin. Organizace Human Rights Watch upozorňuje, že chemikálie je „nechvalně známá závažností zranění, která způsobuje“.

Podle Ukrajiny se daný útok zaměřil na „neokupované oblasti Bachmutu“. Velení speciálních sil doplnilo, že ruské síly pokračují v ničení města. Bílý fosfor vytváří kromě kouře i rychle se šířící požáry, které je z důvodu až 800stupňové teploty mimořádně obtížné uhasit. Rusko jej podle Ukrajiny během války použilo několikrát, například při obléhání města Mariupol.

BBC na základě interní analýzy útok lokalizuje do oblasti západně od centra města nedaleko dětské nemocnice. Moskva použití bílého fosforu nikdy veřejně nepřiznala a její tiskový tajemník Dmitrij Peskov trvá na tom, že „Rusko nikdy neporušilo mezinárodní úmluvy“. Bílý fosfor byl podle HRW v minulosti použit i americkou armádou proti bojovníkům Islámského státu v Iráku a Sýrii.

Domů
Sdílet
Diskuse