Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
14. května 2023 17:01
Čas čtení 0:55

Nový volební model: Volby by vyhrálo ANO, ODS výrazně ztrácí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový volební model: Volby by vyhrálo ANO, ODS výrazně ztrácí
Zdroj: TASR/AP

Česká televize si od výzkumné agentury Kantar nechala vypracovat nový volební model. Z něj vyplývá, že pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v dubnu, vyhrálo by je hnutí ANO.

Made with Flourish

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v květnu, zvítězilo by ANO se 30,5 %, druhé místo by zaujala ODS se ziskem 17 % hlasů a na pomyslné třetí příčce by skončili Piráti s 11 %. Do Sněmovny by se nově vrátila také ČSSD, kterou by volilo 5 % respondentů, píše ČT24.

14. května 2023 12:40 Čas čtení 2:07 V Česku žije asi 620 lidí, kteří neví o své nákaze HIV. Pomoci by mohl nový plán V Česku žije asi 620 lidí, kteří neví o své nákaze HIV. Pomoci by mohl nový plán

Do volebního průzkumu, který probíhal od 17. dubna do 5. května 2023, se zapojilo 981 respondentů*respondentek starších 18 let. Kantar zjišťoval, jak by lidé hlasovali, pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly již tento květen.

Z výsledků jasně vyplývá, že vítězem voleb by bylo hnutí ANO, a to se 30,5 % hlasů. Na druhém místě by se umístila ODS se 17 % a třetí příčku by obsadili Piráti s 11 % hlasů. Do Sněmovny by se dostalo i hnutí SPD, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a překvapivě také ČSSD s 5 % hlasů. 

Aktuální vládní koalice by tak nesestavila většinu a pravděpodobně by se dostala do opozice.

Metodologie předvolebního výzkumu společnosti Kantar
> Vzorek byl složen z 981 respondentů*respondentek ve věku 18 let a více.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla.
> Statistická chyba činila +/–1,1 % u malých stran až +/–3,5 % u velkých stran.
> Sběr dat probíhal od 17. dubna do 5. května 2023.
Zpět
Sdílet
Diskuse